Programe Fonduri Europene Nerambursabile Disponibile

Home/Programe Fonduri Europene Nerambursabile Disponibile
Programe Fonduri Europene Nerambursabile Disponibile

GHID FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

Pe aceasta pagina am centralizat toate informatiile despre Fonduri Europene Nerambursabile Si Programele aferente: ce sunt ele, pentru ce domenii se acorda, cine e eligibil, cum devii eligibil, cum poti accesa programele deschise, ce trebuie sa contina dosarul de finantare, modalitati de primire a banilor.

Sectiunile acestei pagini sunt urmatoarele:

 1. Fonduri Europene Nerambursabile – Ce sunt ele si de unde provin
 2. Contextul in care se Acorda Fonduri Europene Nerambursabile
 3. Domeniile pentru care se Acorda Fonduri Europene Nerambursabile
 4. Cine Poate Accesa Fonduri Europene Nerambursabile
 5. Pasi Acesare Fonduri Europene Nerambursabile
 6. Ce Trebuie sa Faci pentru a Deveni Eligibil
 7. Cum Infiintezi un PFA
 8. Cum Infiintezi o Firma
 9. Modalitati de Primire a Banilor
 10. Afaceri de Succes Deschise cu Fonduri Europene Nerambursabile
 11. Linkuri utile
 12. Servicii Consultanta Fonduri Europene Nermabursabile

1. FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE – CE SUNT ELE SI DE UNDE PROVIN

Comisia Europeana a alocat Romaniei 28.9 miliarde de euro in 2014-2020, fonduri europene nerambursabile, bani care pot fi accesati pana in 2022. Pentru 2021 – 20217 Romania va primi 80 de miliarde de EUR, respectiv 46,3 de miliarde de EUR din bugetul UE 2021-2027 şi 33,5 de miliarde de EUR prin instrumentul Next Generation EU. Fondurile europene nerambursabile sau structurale reprezinta instrumentele de finantare nerambursabila alocate Statelor Membre ale Uniunii Europene pentru a reduce decalajele de dezvoltare economica si sociala dintre acestea. Acestea sunt gestionate in comun de catre Comisia Europeana impreuna cu fiecare Stat membru. Pentru Romania principala sursa de finantare sunt Fondurile Europene Structurale si de Investitii (ESI):

 • Fondul Social European (FSE)
 • Fondul de Coeziune (FC)
 • Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR)
 • Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR)
 • Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime (FEPAM)

Ele se concentreaza pe 5 mari directii: cercetare si inovare, tehnologii digitale, sprijin pentru economia cu emisii scazute de dioxid de carbon, gestionarea durabila a resurselor naturale si nu in ultimul rand competittivitatea Intreprinderilor mici.

Dezvoltarea agriculturii se finanteaza concomitent si prin plati directe sin Fondul European pentru Garantare Agricola (FEGA), iar categoriile defavorizate primesc ajutoare din Fondul European de Ajutor pentru cele mai Defavorizate Persoane (FEAD).

Fondul Social European (FSE) sprijina proiectele legate de ocuparea fortei de munca si a incluziunii sociale si investeste in capitalul uman. Practic acest fond ajuta oamenii sa isi gaseasca un loc de munca, ajuta persoanele defavorizate sa se integreze in societate si asigura sanse echitabile la viata. Persoanele vizate sunt angajati, someri, tineri sau varstnici. Pe langa investitiile pe termen scurt (pentru atenuarea crizei economice, somaj, saracie) acest fond vizeaza si investitii pe termen lung (o societate inclusiva).

Fondul de Coeziune (FC) – este destinat statelor membre al caror venit pe cap de locuitor este mai mic de 90% din media Uniunii Europene, printre care si Romania. El vizeaza reducerea disparitatilor economice si sociale dintre regiuni si promovarea dezvoltarii durabile prin finantarea activitatilor de transport si mediu. Referitor la prima categorie sunt finantate activitatile din sectorul retelelor transeuropene de transport si cele din cadrul initiativei “Conectarea Europei”. In ceea ce priveste mediul sunt sprijinite proiecte legate de energie si transport daca aduc beneficii vizibile pentru mediul inconjurator

Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) – este cel care pompeaza fonduri europene nerambursabile in mediu rural si sustine dezvoltarea agriculturii si a comunitatilor rurale cu focus pe solutionarea problemelor specifice ale acestor zone. FEADR dispune de un buget total de 96 miliarde de euro la nivel unional si este instrumentul de finantare din cadrul celui de-al doilea Pilon al Politicii Agricole Comune. Banii pot fi folositi nu doar pentru agricultura ci si silvicultura si gestionarea mediului si a resurselor naturale sau dezvoltarea sustenabila a economiei rurale.

Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) – promoveaza o dezvoltare echilibrata si reducerea disparitatilor dintre diversele regiuni ale Uniunii Europene. Isi concentreaza investitiile asupra mai multor domenii prioritare cheie: inovare si cercetare, agenda digitala, sprijin pentru intreprinderile mici si mijlocii si o economie cu emisii reduse de carbon. Alocarea fondurilor europene enrambursabile FEDR se face in functie de impartirea regiunilro pe categoriii: regiuni mai dezvoltate, de tranzitie si mai putin dezvoltate.

Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime (FEPAM) – incurajeaza pescarii sa adopte practici durabile si isi propune sa ofere un trai mai bun comunitatilor din zonele de coasta. Acest fond ajuta pescarii sa realizeze activitati durabile si sustenabile, finanteaza proiecte care creeaza joburi si imbunatatesc calitatea vietii din zonele de coasta, sustine acvacultura sustenabila si usureaza accesul la fonduri europene nerambursabile a comunitatilor.

2. CONTEXTUL IN CARE SE ACORDA FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

Motivul pentru care Comisia Europeana acorda fonduri europene nerambursabile prin cele 5 fonduri amintite mai sus este cresterea competitivitatii economice si culturale a Uniunii Europene si dezvoltarea sustenabila a acesteia. Conform UE aceasta dezvoltare poate fi atinsa prin integrare spatiala si coeziune teritoriala, concepte prezentate mai jos.

2.1 Conceptul de Integrare Spatiala Consultanta Fonduri Europene Nerambursabile icon pentru documente PDF pentru downloadat de catre clienti.

 • ESPN ( European Spatial Development Perspective – trad Perspectiva Integrarii Spatiale Europene), document aprobat in 1999 cuprinde 60 de politici care stau la baza strategiei de dezvoltare europeana.

Conceptul de integrare spatiala presupune:

 • o abordare integrata, nu doar o analiza specifica a sectoarelor de activitate ci si recunoasterea conexiunilor dintre acestea si a elementelor de cauzalitate dintre sectioare, care sunt legaturile dintre ele si cum se influenteaza sectoarele unul pe celalalt.
 • din punct de vedere spatial o abordare integrata pentru regiuni.
 • aspecte strategice – actiuni de interconectare pentru a obtine o dezvoltare teritoriala echilibrata si sustenabila.
 • dezvoltare echilibrata a sistemului urban si conectarea mai puternica dintre urban si rural.
 • pastrarea specificului cultural (si a mostenirii culturale) a regiunilor, conservarea identitatilor acestora si a diversitatii culturale.

2.2 Conceptul de Coeziune Teritoriala

 • POLITICA DE COEZIUNE

Derivat din conceptul de integrare, Coeziunea Teritoriala este Politica Uniunii Europene care isi propuna sa imbunatateasca situatia esconomica a regiunilor din Europa si sa evite diparitatile regionale. Principalul scop al acestei politici este sa contribuie la distributia echilibrata a resurselor economice si sociale intre regiunile Europei, tinand cont de dimensiunea teritoriala (aceasta inseamna ca resursele si oportunitatile trebuie sa fie distribuite in mod egal intre regiuni si populatia acestora). Dezvoltarea sustenabila inseamna acoperirea nevoilor prezente fara compromiterea abilitatii generatiei viitoare de a reusi sa acopere nevoile proprii. Principala resursa a politicii de coeziune teritoriale UE sunt fondurile europene nerambursabile.

Politica de Coeziune: Investitie pentru atingerea obiectivelor Strategiei Europene 2014-2020 pentru o crestere smart, sustenabila si de incluziune a Uniunii Europene.

Noutati 2014-2020 vs politica precedenta:

 • Focus pe Rezultate – obiective SMART
 • Simplificare – un singur set de reguli pentru toata Europa
 • Conditii – introducerea pre-conditiilor inainte de acesarea fondurilor europene nerambursabile
 • Consolidarea dimenisiunii urbane si lupta pentru incluziune sociala

Prioritati:

 1. Consolidarea cercetarii si dezvoltarii tehnologice, precum si a inovatiei
 2. Usurarea acesului la tehnologii informatice si calitatea acestora
 3. Cresterea competitivitatii IMMurilor
 4. Sustinerea trecerii la o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon
 5. Adaptarea la noile conditii climatice, reducerea riscului si managementul acestuia
 6. Conservarea mediului si promovarea eficientizarii resurselor
 7. Transport sustenabil si imbunatatirea infrastructurii de conectare
 8. Ocuparea fortei de munca si mobilitatea ei
 9. Incluziune sociala, combaterea saraciei si a discriminarii
 10. Educatie, training si invatare continua
 11. Transport public eficient

3. DOMENIILE PENTRU CARE SE ACORDA FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE IN 2021

Conform Comisiei Europene situatia actuala in ceea ce priveste femeile antreprenor in Europa este urmatoarea: femeile reprezinta 52% din populatie, insa doar 34.4% din categoria celor self employed si doar 30% din randul antreprenorilor sunt femei. Creativitatea si potentialul antreprenorial feminin nu sunt valorificate, iar principalele provocari cu care se confrunta acestea sunt accesul la finantare, la informatie, training, accesul la retele comerciale si nu in ultimul rand dificultatile care apar in stabilirea echilibrul dintre cariera si gestionarea problemelor familiei.

In consecinta Comisia Europeana isi propune sa sustina antreprenoriatul feminin printr-o serie de instrumente / masuri:

Fonduri Europene Nerambursabile pentru afaceri de tip start-up. Biroul este plin de tot felul de lucruri necesare inceperii afacerii: laptop, tastatura, cana de cafea, creioane, ceas, tableta, agenda, oaletar de culori. Racheta lansata ne duce cu gandul la demararea unui business, iar becul aprins ideile de proiecte.

START-UP

Demararea unei afaceri necesita finantare, iar in 2021 Start-Up-Urile reprezinta un punct cheie al politicii UE de accesare a fondurilor europene nerambursabile. Sunt sustinute start-up-urile din toate categoriile de business (servicii, comert, productie), cultura, sanatate, turism, dezvoltare regionala, agricultura, cercetare si inovare, pescuit si afaceri maritime, ajutor umanitar, justitie si drepturi fundamentale, educatie si formare, energie, mediu, industrie, afaceri sociale, etc.

Vezi apelurile deschise pt START-UP-URI >

Fonduri Europene Nerambursabile pentru agricultura. Un barbat imbracat intr-o camasa in carouri, tipic imbracaminte de fermier, insa tine in mana o tableta adica agricultura high tech.

AGRICULTURA

Pentru a acoperi nevoile unei populatii in crestere, productia mondiala de alimente trebuie sa se dubleze pana in 2050. Insa ea este afectata de schimbarile climatice si de impactul acestora asupra calitatii solului, si a apei. Tocmai pentru a-i ajuta pe agricultori sa faca fata acestor porvocari politica agricola UE s-a schimbat considerabil in ultimele decenii. EU sprijina financiar agricultorii si incurajeaza practicile durabile si ecologice, sustinnad in acelasi timp dezvoltarea zonelor rurale.

Vezi oportunitati finantare in AGRICULTURA>

Fonduri Europene Nerambursabile pentru productie - oferim consultanta accesare. O masina de cusut, o mana de doamna cu unghii frenchmanicure, care coase un obiect vestimentar in carouri roz si alb.

PRODUCTIE

In contextul globalizarii si al intensificarii concurentei reprezentate de economiile emergente, prosperitatea pe termen lung a Europei va depinde de consolidarea unei baze industriale puternice. Cercetarea si inovarea joaca un rol esential in dezvoltarea tehnologiilor si a abordarilor care ar putea asigura viitorul industriei prelucratoare a Europei. O serie de programe ale UE sustin spiritul antrepreorial oferind finantare nerambursabila pentru demararea afacerilor in productie.

Vezi oportunitati finantare pt PRODUCTIE >

Neotrust consultanta fonduri europene nerambursabile pentru servicii. O tanara care lucreaza in domeniu zambeste cald intr-o sala de conferinte.

SERVICII

Comisia Europeana sustine dezvoltarea serviciilor in toate domeniile, de la servicii de curatenie pana la consultanta, de la reparatii pana la contabilitate, publicitate, foto-video, imobiliare, spalatorii auto, cursuri de dans, sala fitness, restaurant, organizare evenimente, solar, coafor, cosmetica, vulcanizare, cafenea si multe altele.

Vezi apeluri pentru SERVICII >

Consultnata Fonduri Europene Nerambursabile Comert. O mana cu un pix si o tableta pe care se vad diverse simboluri: carucior de cumparaturi, lupa, credit card, dolari, ceas, camion, telefon.

COMERT

Finantarea cu fonduri europene nerambursabile pentru afacerile din sectorul comert se realizeaza cu ajutorul Comisiei Europeana prin intermediul guvernului Romaniei. Organismele de finantare care gestioneaza aceste programe sustin atat afacerile online cat si cele fizice…………..

Vezi apeluri pentru SERVICII >

Fonduri Europene nerambursabile pentru deschiderea unei noi afaceri: agentie de turism. Agentul zambeste intinzand niste bilete de concediu.

TURISM

Europa a devenit destinatia turistica favorita la nivel mondial. Conform Comisiei Europene turismul detine un rol esential in cresterea competitivitatii regiunilor europene, in special a celor mai putin dezvoltate.Fondul European de dezvoltare Regionala (FEDR) sprijina competitivitatea, durabiliatea si calitatea turismului la nivel regional si local

Vezi oportunitati finantare in TURISM >

4. CINE POATE ACCESA CESTE PROGRAME DE FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

4.1 Persoane Fizice

Pesoanele Fizice pot accesa fonduri europene nerambursabile in 2021 in primul rand pentru educatie, calificare profesionala sau cursuri dezvoltare antreprenoriat. Tinerii isi dezvolta noi competente si isi imbunatatesc sansele de angajare. Antreprenorii la inceput de drum pot apela la programul Start-Up Nation care permite acesarea de fonduri europene nerambursabile de pana la 00000 de lei pentru productie, servicii sau comert, cu intensitate de 100% finantare – pentru acest program se deschide o firma inainte de depunerea cererii de finantare. Vezi detalii Program: Start-Up Nation. Comisia Europeana aloca fonduri si pentru Femei Antreprenor, care si dezvolta abilitati antreprenoriale, cladesc cunostiinte de business start-up si permit accesul facil la module de mentorat sau la schimburi de experienta internationale.

Agricultorii sunt si ei sprijiniti. Acestia pot cere plati directe in cadrul politicii agricole comune,sau prin liniile de finantare deschise. De asemenea, cercetatorii, atat firme cat si persoane fizice pot cere finantare pentru proiecte de cercetare in diferite domenii. In 2021 Diaspora poate accesa si ea aceste programe, fara a fi necesar domiciliul in Romania cu conditia ca locul de implementare a proiectului sa fie pe teritoriul Romanesc.

Vezi toate oportunitatile de finantare pentru persoane: Fonduri Europene Nerambursabile pentru Persoane Fizice sau mergi la Fonduri europene 2020 nerambursabile pentru tineri

4.2 PFA-uri

Dupa dobandirea statutului de PFA se poate accesa Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), printre submasurile cele mai populare ale programului amintim:

 • PNDR 4.1 pentru sprijinirea infiintarii si modernizarii exploatatilor agricole – pana la 2000000 euro.
 • PNDR 4.2 procesarea produselor agricole, prin care se pot depune proiecte pentru infiintarea de abatoare, centre de procesat lapte, fabrici conserve fructe / legume – pana in 900000euro.
 • Submasura PNDR 6.1 pentru tineri fermieri si instalarea lor la conducerea unei exploatatii agricole. – pana la 50000 euro.
 • Submasura 6.3 Dexvoltarea fermelor mici si transformarea lor in expoatatii – 15000 euro. Scopul masurii este redirectionarea productiei spre comercializare si nu folosirea acesteia pentru propriul consum

De asemenea exista diverse programe in sfera mestesugurilor populare care sunt accesibile PFA-urilor.

Vezi liniile de finantare pentru PFA Fonduri Europene Nerambursabile Persoane Fizice

4.3 Firme

Firmele sunt eligibile pentru a accesa o paleta larga de fonduri europene nerambursabile. In ceea ce priveste IMMurile, Uniunea Europeana isi propune reducerea disparitatilor economice dintre regiunile europene, sprijinirea agriculturii, ameliorarea cercetarii si inovarii si sprijin pentru retelele energetice, digitale si de transport din UE. Prin urmare IMM-urile dispun de numeroase oportunitati de finantare in anul 2021 pentru diverse domenii, de la agricultura, IT, sanatate si pana la turism sau energie verde. Intreprinderile mari pot accesa ajutoare de stat sau granturi pentru cercetarea si inovare.

Vezi Oportunitati finantare Firme

4.4 ONG-urile

Principalele posibilitati de finantare pentru ONGuri sunt referitoare la incluziune sociala, egalitate de gen si egalitate de sanse, cultura, audiovizual, mass-media, spirit civic si sentimentul de apartenenta, cercetare si inovare, dezvoltare si ajutor umanitar, trnasport, energie si TIC.

4.5 Organisme Publice

Acestea pot accesa fonduri europene nerambursabile pentru coeziune economica, sociala si teritoriala sau pentru proiecte mari de infrastructura.

5. PASI ACCESARE FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

De la idee la implementare, de la Persoana Fizica la Beneficiar. Vezi mai jos care sunt pasii pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile.

6. CE TREBUIE SA FACI PENTRU A DEVENI ELIGIBIL

Cum alegi sa accesezi fonduri europene nerambursabile? Persoana Fizica, Intreprindere Individuala, Intreprindere Familiala sau Societate (Societate In Nume Colectiv / In Comandita SImpla / Cu Raspundere Limitata / Pe Actiuni, etc)?

Exista norme procedurale stricte pentru fiecare program de fondurilor europene nerambursabile. Conditiile de eligibilitate ale beneficiarilor si forma juridica prin care acestia pot accesa apelurile pot diferi de la un program la altul. De aceea recomandare noastra este sa urmati pasii de mai jos:

  1. Gasiti intai ideea de afacere (Neotrust poate oferi sugestii de afaceri care sunt eligibile pe apelurile deschise- GRATUIT.
  2. Neotrust verifica oportunitatile de finantare deschise, identifica apelul potrivit pentru dumneavoastra – GRATUIT.
  3. Neotrust va oferia informatii cu privire la formele juridice eligibile prin care se poate accesa programul de finantare ales – GRATUIT.
  4. In functie de formele juridice eligibile si bineinteles de ideea de afacere si preferintele dumneavoastra luati decizia daca sa infiintati Persoana Fizica Autorizata, Intreprindere Individuala, Intreprindere Familiala sau Societate (Cu Raspundere Limitata, pe Actiuni, etc).

7. CUM SA INFIINTEZI UN PFA ( PERSOANA FIZICA AUTORIZATA ), INTREPRINDERE INDIVIDUALA SAU INTREPRINDERE FAMILIALA

Inainte de infiintarea unui PFA sau firma pentru accesare de fonduri europene nerambursabile va trebui sa identificati linia de finantare europeana (vezi mai sus). In functie de conditiile de eligibilitate impuse de programul ales veti deschide PFA, Intreprindere Familiala / Individuala sau firma.

Verificare Disponibilitate Nume

Inainte de infiintarea propriu zisa trebuie sa verificati disponibilitatea numelui (se poate face online sau la sediul ONRC) . Apoi, se trece la inregistrarea porpriu zisa a persoanei fizice autorizate.

 • Numele firmei unui profesionist, persoana fizica autorizata, se compune din numele persoanei sau din numele si initiala prenumelui + sintagma Persoana Fizica Autorizată sau PFA.
 • Numele firmei unui profesionist, Intreprindere Individuala, se compune din numele persoanei sau din numele si initiala prenumelui + sintagma Intreprindere Individuala.
 • Numele firmei unui profesionist, Intreprindere Familiala , se compune din numele familiei sau a reprezentantului acesteia + sintagma Intreprindere Familiala.

Documente Necesare Infiintare

Documentele necesare infiintarii de Persoana Fizica Autorizata sau Intreprindere Individuala / Familiala, sunt:

 1. Cerere-inregistrare-persoana-fizica-autorizata (in originar).
 2. Declaratie-inregistrare-fiscala-persoana-fizica.
 3. Declaratia-tip pe propria raspundere a) in care declarati ca nu desfasurati activitate la sediul profesional Declaratie-proprie-raspundere-v1-persoane-fizice sau b) care sa ateste cunoasterea si respectarea legislatiei in ceea ce priveste functionarea ‘Declaratie-proprie-raspundere-persoane-fizice-v2 .
 4. Cartea de identitate sau pasaportull titularului PFA (este necesara o fotocopie certificata olograf de catre titular – adica scrieti pe fiecare pagina “Conform cu Originalul”, scrieti numele d-voastra clar si semnati).
 5. Declaratie pe proprie raspundere privind indeplinirea conditiilor legale persoane fizice (si aceasta trebuie certificata olograf).
 6. Inscrisul care atesta dreptul de folosinta asupra sediului profesional/punctului de lucru – se face o fotocopie pe care scrieti “Conform cu Originalul “, va scrieti numele complet si clar si semnati. Acesta poate fi CFul de exemplu.
 7. Specimenul de semnătură al persoanei fizice autorizate – veti semna la ONRC.
 8. Daca sediul va fi in bloc , atunci in cazul in care desfasurati activitatea acolo itrebuie sa cereti Avizul-Asociatiei-Proprietari-d-Persoane-Fizice. Daca nu desfasurati activitati profesionale la sediu, dati o declaratie pe proprie raspundere Declaratie-sediu-persoana-fizica .
 9. Daca este cazul dati si o declaratie ca sotul/sotia participa la activitatea desfasurata Declaratie-participare-sot-sotie-persoana-fizica-autorizata.
 10. Atasati si documentele care atesta pregatirea profesională (fotocopii certificate olograf) – doar daca este cazul, pentru majoritatea situatiilor nu e necesar.

Toate documentele se depun la ONRC.

8. CUM SA INFIINTEZI O FIRMA

Inainte de a depune dosarul pentru infiintare trebuie sa verificati disponibilitatea numelui (se poate face online sau la sediul ONRC), si sa rezervati numele (doar la ONRC). Trebuie sa hotarati intre SRL, SA, SRL-D, etc. Dupa gasirea numelui, documentele/ formularele necesare sunt:

  1. Cerere de Inregistrare societate.
  2. Anexa 1 si Anexa 2.
  3. Daca este cazul – Declaratii Model 1 pentru persoane juridice care nu desfasoara activitati la sediul social ; sau Model 2 care specifica respectarea legislatiei.
  4. Dovada verificarii disponibilitatii si a rezervarii firmei.
  5. Daca se foloseste o denumire care apartine/a apartinut altei firme, atunci este necesar acordul pentru utilizarea denumirii.
  6. In cazul asociatilor unici este necesara Declaratia ca acesta este asociat unic intr-o singura societate cu raspundere limitata.
  7. Actul Constitutiv (ONRC ofera serviciul de elaborare a actului constitutiv).
  8. Document care sa ateste dreptul de folosinta a spatiului sediu social.
  9. Cerere Inregistrare document care atesta ca sediul social nu a fost instrainat.
  10. Declaratie sediu social.
  11. Dovezile privind efectuarea varsamintelor subscrise (pentru aporturi in numerar: foaie de varsamant / ordin de plata / chitanta CEC; pentru aporturi in natura subscrise la capitalul social: facturi, titluri de proprietate asupra bunurilor mobile, inclusiv certificatul de sarcini a acestor bunuri).
  12. Actele privind proprietatea pentru aporturile in natura (pentru imobile este necesar si certificatu constatator al sarcinilor de care sunt grevate).
  13. Declaratii persoane care urmaza sa devina fondatori.
  14. Acte identitate persoane care vor fi fondatori.
  15. Specimene de semnatura.
  16. Cetatenii straini sau reprezentantii acestora vor trebui sa dea o declaratie.
  17. Declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice.
  18. Declaratie privind plata tarifului legal.
  19. Dacă este cazul: actele de inregistrare ale fondatorilor, administratorilor, cenzorilor; avizul privind schimbarea destinaţiei imobilelor colective cu regim de locuinta.

Datorita faptului ca in ultima perioada au existat schimbari frecvente a formularelor, recomandarea noastra este sa mergeti direct pe websitul ONRC la sectiunea Inmatriculari – selectati Persoane Juridice iar acolo gasiti formularele actualizate.

9. MODALITATI DE PRIMIRE A BANILOR

Dupa semnarea contractului de finantare este foarte important ca beneficiarul sa inteleaga mecanismele de primire a fondurilor promise. Unele programe accepta si acordarea de avansuri, insa cazurile sunt rare. Pentru majoritatea apelurilor principiul de baza este a avea facturile pentru a primi banii. Exista trei modalitati in care puteti implementa proiectul / si primi banii:

1. Achizitii din surse proprii si apoi Rambursarea
Aceasta modalitate presupune ca beneficiarul plateste facturile din banii proprii, urmand sa isi primeasca inapoi banii depunand o cerere de rambursare. (sau mai multe)
2. Cererea de Plata
Acest mecanism se poate folosi in cazul in care furnizorul accepta livrarea echipamentelor cu plata la termen (in unele cazuri si instalarea). Beneficiarul intocmeste dosarul de achizitie, furnisorul livreaza echipamentele, iar apoi beneficiarul depune Cererea de Plata catre Finantator, dupa care isi primeste banii.
3. Credit Punte si apoi Cererea de rambursare
Creditul punte poate fi acordat de una din bancile partenere pe baza contractului de finantare semnat. Dupa ce creditul punte este aprobat, banca iti va efectua platile necesare, iar apoi beneficiarul depune Cererea de Rambursare la Finantator pentru a stinge creditul.

10. LINKURI UTILE

De unde iti iei informatiile utile si Ghidurile Solicitantului?

https://www.fonduri-ue.ro/ pentru Programul Operational Capital Uman (POCU) & Programul Operational Competittivitatea (POC)

https://www.afir.info/ pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR)

http://www.inforegio.ro/ro/ pentru Programul Operational Regional (POR)

http://www.imm.gov.ro/ programe pentru IMMuri, inclusiv Start-Up Nation

https://ec.europa.eu/ pentru apelurile gestionate direct de Comisia Europeana, inclusiv Horizon 2021 sau Erasmus 2021

14. SERVICII CONSULTANTA FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

Neotrust ofera suport in toate stadiile accesarii de fonduri europene nerambursabile, de la idee si pana la auditul proiectului implementat.

Costul serviciilor de Consultanta Fonduri Europene Nerambursabile reprezinta o cheltuiala eligibila in cadrul programului accesat.

 • DENTIFICARE FINATARE

  Identificam toate optiunile de finantare nerambursabila, le comparam si o alegem impreuna cea mai avantajoasa pentru ideea dumneavoastra de business.

 • INTOCMIRE DOSAR FINATARE

  Scriem proiectul conform ideii dumneavoastra de afaceri, elaboram planul de afaceri, efectuam studiile de marketing cerute, previziunile financiare si toate celelate documente necesare dosarului. Depunem dosarul si oferim suport pentru partea de comunicare si pregatire de documente aditionale cerute de Finantator in faza de evaluare a proiectului.

 • VERIFICARE ELIGIBILITATE

  Verificam eligibilitatea dumneavoastra, a firmei, a ideii de afacere si a costurilor impuse de proiect.

 • MANAGEMENT DE PROIECT

  Implementam proiectul, realizam procedurile de achizitii, intocmim dosare de achizitii, caiete de sarcini, cererile de rambursare, audit, rapoarte de durabilitate, gestionam relatia cu Fianantatorul si oferim asistenta la vizitele reprezentantilor acestuia pe teren.

Completeaza formularul de mai jos pentru iar noi te vom suna pentru o evaluare gratuita a eligibilitatii tale si identificarea oportunitatilor de finantare cu Fonduri Europene Nerambursabile

  Fii primul care afla cand apar noi programe de Fonduri Europene Nerambursabile

  Aboneaza-te la Newsletter

  BLOG

  Articole recente

  • O masa pe care se vad mani si tot felul de mesaje: in centru StartUp Nation iar pe margini alte mesaje strategie, idei, crestere, comunicare.

  StartUp Nation Diaspora

  • 200.000 lei  
  • 95% Fonduri Europene - 5% Contributie Proprie
  • Pt: Persoane din diaspora(care doresc sa deschida firma), Firme micro, mici si mijlocii  
  • Angajamente: crearea a cel putin unui loc de munca  
  • Cheltuieli Eligibile: achizitie spatii / echipamente / utilaje, plata salarii, chirii, website  
  • O masa pe care se vad mani si tot felul de mesaje: in centru StartUp Nation iar pe margini alte mesaje strategie, idei, crestere, comunicare.

  Conferinta Gratuita Startup Nation 2022

  • 200.000 lei  
  • 100% Fonduri Europene - 0% Contributie Proprie
  • Pt: Persoane (care doresc sa deschida firma), Firme mici si mijlocii  
  • Angajamente: crearea a cel putin unui loc de munca  
  • Cheltuieli Eligibile: achizitie spatii / echipamente / utilaje, plata salarii, chirii, website  

  Contacteaza-ne telefonic, pe email sau completeaza formularul de mai jos pentru a solicita o sedinta de consultanta gratuita (consultanta fonduri europene).

  CONTACT

  FORMULAR CONSULTANTA GRATUITA