FONDURI EUROPENE START-UP
In 2020 exista o serie de oportunitati de a accesa fonduri europene pentru start-up-uri. Dintr-un total de 38.9 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020 peste 3 miliarde sunt alocate intreprinderilor mici si mijlocii, iar o buna parte din aceasta suma este folosita pentru startup-uri. Vezi mai jos oportunitatile de finantare deschise, idei de afaceri, exemple start-up-uri de succes, conditii de eligibilitate, pasii pentru accesare.
PROGRAME DE FONDURI EUROPENE PENTRU START-UP 2020
Conform StartUp Monitor 2018 (studiu al Comisiei Europene si COSME), Start-Up-urile sunt motorul cresterii economice. Conform StartUp Monitor, unele dintre principalele provocari cu care se confrunta start-up-urile sunt: profitabilitatea, cashflowul, cresterea bazei de clienti, dezvoltarea de produse si accesul la finantare. Masurile Comisiei Europene au in vedere provocarile amintite mai sus, accesul la finantare fiind unul din elementele cheie ale strategiei sale. Mai jos gasitit toate oportunitatile de finantare cu fonduri europene pentru start-up-uri.
IDEI DE START-UP CU FONDURI EUROPENE
Fast Food
Le vezi la fiecare colt de strada si tot au clientela. O oportunitate de business cu potential mare. Cateva exemple de utilaje care se incadreaza la cheltuieli eligibile: friteuza, aparat shaorma/kebab, cuptor cartofi copti, toaster, sertare cu incalzire, dozatoare, grill, vitrina, salamandra, crepiera, aparat hot-dog, grill carbune natura, salamandre, masa suport echipamente, masina de gatit.
Afacere IT – dezvoltare soft
Domeniul IT este indiscutabil marea vedeta a momentului in Romania si in strainatate. Autoritatile romane imbunatatesc mereu cadrul legal care este deja foarte prietenos, dispunand de nenumarate facilitati fiscale acordate angajatilor IT, dar si firmelor de profil. Oportunitatile de accesare fonduri Europene sunt si ele pe masuta, contribuind la cresterea atractivitatii acestei idei de afacere.
Imprimare 3D
O zona noua si in plina evolutie, imprimarea 3D reprezinta o afacere de viitor. De la obiecte decorative la modele in miniatura pentru prototipuri sau piese auto pentru masini vintage, este nevoie de putina creativitate si nu foarte multa promovare pentru ca vanzarile merg de la sine.
Cultura de Zmeur
Arbustul intalnit frecvent in zonele de deal sau de munte, arbustul se adapteaza usor in pepiniere sau gradini. Ii prieste climatul umed si racoros, insa are nevoie de un teren insorit, in general ii merge bine pe zone de deal si pante sudice. Delicioasele fructe sunt pline de beneficii pentru sanatate, de al acidul elagic (ajuta la prevenirea cancerului) si pana la antioxidanti. Zmeura arde grasimile, consolideaza sistemul imunitar, previne afectiunile pulmonare, combate imbatranirea prematura, trateaza arsurile gastrice si stabilizeaza nivelul glicemic, normalizand valorile colesterolului.
Salon infrumusetare
Industria frumusetii este tot mai bine cotata in anul 2020, fiind printre cele mai apreciate idei de afaceri cu fonduri europene. Pentru a profesa ca si coafeza ai nevoie de o diploma care sa ateste abilitatile tale – o poti obtine prin inscrierea la cursuri de specialitate, care dureaza maxim 6 luni si pot fi facute seara. Toate echipamentele necesare unui salon de infrumusetare sunt eligibile a fi achizitionate prin fonduri europene, inclusiv epilator, mobilier, unitati de spalare, scaun coafura, post de lucru, uscatoare de par , lampi UV, aparatura cosmetica, scaun masaj, masina de tuns, etc.
Constructii
Afacerile in domeniul constructiilor sunt profitabile si de actualitate. Majoritatea utilajelor care sunt folosite in lucrarile de constructii sunt eligibile a fi cumparate pe fonduri europene (inclusiv escavatoare, bulldozere, buldoescavatoare, macara, incarcator, platforma), deci se poate alege orice idee de business din aceasta sfera. Pentru succesul afacerii:
- calitatea manoperei este un element decisiv pentru succesul afacerii
- focus pe gradul de satisfactie al clientilor, aceasta va genera noi clienti.
START-UP uri DE SUCCES
“If you don’t have big dreams and goals, you’ll end up working for someone that does.” – Unkown
“Winners never quit and quitters never win.” – Vince Lombardi
“You don’t choose your passions; your passions choose you.”– Jeff Bezos
Afaceri StartUp deschise de Romanii din Diaspora
Peste 1000 de Romani intorsi din strainatate si-au deschis afaceri in localitatile pe care le-au parasit in urma cu multi ani. Au venit acasa cu metode noi si au creat locuri de munca…”
Sotii Somu , intorsi in fagaras dupa 20 de ani petrecuti in Italia s-a intors in tara si a accesat 40000 euro fonduri europene nerambursabile deschizand o fabrica de prelucrare a laptelui, unde produce 12 tipuri de branza, dupa retete italienesti.
Romanii care au accesat StartUp Diaspora sunt cei intorsi din:
- Spania 27%
- Italia – 25.7%
- Marea Britanie 13.99%
Prin programul de StartUp Diaspora au fost implementate 1065 de proiecte, in total 25 miloioane de euro. Majoritatea startup-urilor au fost in domeniul:
- service-uri auto
- restaurante
- saloane de infrumusetare
Au existat si alte tipuri de afaceri, de exemplu Claudia Ganea a deschis tot prin fonduri europene un magazin de produse ortopedice.
Start-Up Europe Summit 2019
Mariya Gabriel – Commissioner for the Digital Economy and Society, European Commission
- Simon Schaefer – Founder & CEO, Factory
- Jeff Burton – Co-founder, Electronic Arts
- Marius Ghenea – Investment Director at 3TS Capital Partners
- Bindi Karia – Founder, Bindi Ventures
- Gianpiero Lotito – Founder & CEO of FacilityLive and President of the European Tech Alliance
- Robin Wauters – Founder, Tech.eu
- Nicolas Brien – General Director, France Digitale
- Miguel Arias – Global Entrepreneurship Director, Telefonica
- Alberto Onetti – Chairman and President, Mind The Bridge Foundation
- Eliza Kruczkowska – Chief innovation officer, Polish Development Fund
- Kat Borlongan – Director, La French Tech
- Martin Villig – Co-founder, Bolt (formerly Taxify)
- Nils Beers – Director, StartupDelta
“Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life. Don’t be trapped by dogma – which is living with the results of other people’s thinking. Don’t let the noise of other’s opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.” – Steve Jobs
Trasaturile antrepreneorilor care au reusit sa demareze un start-up de succes.
FONDURI EUROPENE 2020 – DEFINITIE
Fondurile europene, cunoscute si sub denumirea de nerambursaile / structurale sunt instrumentele de finantare nerambursabila alocate Statelor Membre ale Uniunii Europene pentru a reduce decalajele de dezvoltare economica si sociala dintre acestea. Aeste fonduri sunt gestionate in comun de catre Comisia Europeana impreuna cu fiecare Stat membru. Pentru Romania principala sursa de finantare sunt Fondurile Europene Structurale si de Investitii (ESI):
- Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).
- Fondul Social European (FSE).
- Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR).
- Fondul de Coeziune (FC).
- Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime (FEPAM).
Dezvoltarea agriculturii se finanteaza concomitent si prin plati directe din Fondul European pentru Garantare Agricola (FEGA), iar categoriile defavorizate primesc ajutoare din Fondul European de Ajutor pentru cele mai Defavorizate Persoane (FEAD).
INTELEGEREA CONTEXTULUI IN CARE COMISIA EUROPEANA OFERA FONDURI EUROPENE PENTRU START-UP uri
Conform Comisiei Europene andtreprenoriatul contribuie la:
- crearea de noi locuri de munca;
- imbunatatirea competentelor si generarea de specialisti;
- integrarea somerilor si a persoanelor din categorii vulnerabile pe piata muncii;
Strategia Europa 2020 are in vedere importanta Start-Up-urilor pentru o crestere economica inteligenta, durabila si favorabila incluziunii. Asadar masurile prin care Comisia+ isi propune sa readuca Europea pe o curba de crestere generand noi locuri de munca fara noi datorii vizeaza:
Programele de fonduri europene pentru start-up pot fi gestionate de organismele interne din fiecare Stat Membru sau direct de catre Comisia Europeana.
Fonduri Europene Start-Up gestionate
in Romania
Fonduri Europene Start-up gestionate
direct de catre Comisia Europeana
Planul de Actiune 2020 a Comisiei Europene
(Traducere Titlu Original Entrepreneurship 2020 Action Plan)
Pentru a readuce Europa pe curba de crestere si pentru a crea ni joburi avem nevoie de antreprenori. PLanul de Actiune 202 este raspunsul Comisiei la provocarile aduse de criza economica din ultimii 50 de ani. Este un blueprint pentru actiune,pentru a sustine potentialul antreprenorial al Europei, pentru a inlatura obstacolele existente si a revolutiona cultura antreprenoriala in UE. Obiectivul sau este sa creeze un mediu desustinere in care antreprenorii sa prospere. Actiuni propuse:
PASI ACCESARE FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE IN 2020
Neotrust VA ofera suport pe parcursul tuturor etapelor de accesare de fonduri europene pentru start-up dupa cum urmeaza:
>>> Serviciile de Consultanta Fonduri Europene START-UP sunt eligibile pentru a fi rambursate (resprezinta cheltuieli eligibile).
SERVICII CONSULTANTA FONDURI EUROPENE START-UP
Oferim suport start-up-urilor in toate stadiile accesarii de fonduri europene, de la idee, scrierea poriectului, realizarea studiilor de marketing, previziunile financiare si pana la implementare si audit in cadrul etapei de post-implementare.
Serviciile de Consultanta Fonduri Europene Start-Up:
Fii primul care afla cand apar noi programe de Fonduri Europene Nerambursabile
Aboneaza-te la Newsletter
BLOG
Articole recente
Cum Se Pregateste Un Proiect de Fonduri Europene In 2021
Afla cum se pregateste un proiect cu fonduri europene nerambursabile in anul 2021: care sunt pasii [...]
Cum Deschizi un Salon de Infrumusetare cu Fonduri Europene – Ghid complet
Industria frumusetii este estimata la miliarde de dolari la nivel mondial, domeniul ingrijirii parului contribuind la [...]