Fonduri Europene Agricultura – Consultanta & Accesare

Home/Fonduri Europene Agricultura – Consultanta & Accesare
Fonduri Europene Agricultura – Consultanta & Accesare

Mai jos gasiti toate liniile de finantare cu fonduri europene in agricultura, actualizate la zi, pasii pentru accesare, idei de afaceri si multe alte informatii necesare.

FONDURI EUROPENE AGRICULTURA – LINII DESCHISE IN 2020

UE isi propune sa joace un rol cheie in garantarea securitatii alimentare la nivel mondial, prin urmare Agricultura joaca un rol cheie in dezvoltarea economica a uniunii, fiind sustinuta de catre UE prin diverse masuri financiare /sociale / politice. Mai jos gasiti toate oportunitatile de finantare cu fonduri europene pentru agricultura in 2020.

PROGRAMUL VITIVINICOL

 • Nu exista limitare maxima; alocare anuala 47.700.000 euro  
 • 50% Fonduri Europene - 50% Cofinantare
 • Pt: PFA, II, IF, Asociatii, Intreprinderi Vinicole, Unitati Cercetare, Institutii  
 • Angajamente: extindere capacitate sau crearea unei noi unitati de productie/prestare servicii  
 • Cheltuieli Eligibile: achizitie / construire / extindere / modernizare spatii, achizitii echipamente  

IDEI DE AFACERI CU FONDURI EUROPENE IN AGRICULTURA

Prin serviciul de Consultanta Fonduri Europene pentru agricultura se pot obtine bani nerambursabili pentru culturi de camp, de exemplu cultivare de grau.

Culturi de Camp

Tot mai multi romani pariaza pe pasiunea lor pentru truda facuta cu daruire si migala si se orienteaza spre afaceri agricole. Cu o paleta variata de optiuni din categoriile cereale (griu, ovaz, orez,secara, porumb), plante tehnice sau plante aromatice si medicinale, culturile de camp reprezinta una dintre cele mai populare idei de afaceri in randul tinerilor agricultori. Printre motivele principale care stau la baza cresterii popularitatii culturilor de camp amintim: platile directe pe hectar primite de la APIA si numeroase apeluri de finantare cu fonduri europene pentru agricultura, care pot fi accesate prin depunerea de cereri / dosare de finantare. Utilajele necesare acestui tip de afacere sunt eligibile pe fonduri nerambursabile: tractor, plug, combinator, prasitor, semanatoare, masina de erbicidat, etc
Prezentare a unui cos plin cu legume pentru care se pot accesa fonduri europene pentru agricultura: rosii, ardei, morcovi, ceapa, salata, ridichi, dovlecei, zucchini.

Ferma de Legume

O idee de start-up tot mai actuala si tot mai des demarata de tineri, cu o atractivitate sporita pe zona de Organic /BIO. Inceperea unei afaceri in agricultura cu fonduri europene implica seriozitate si dedicare. Satisfactiile sunt insa pe masura. Legumele pot fi vandute marilor lanturi de magazine sau se poate merge pe business modelul “Cosul BIO”, aprovizionand un anumit numar de familii saptamanal, pe baza de abonament. Daca iubiti natura, aerul proaspat si simtiti chemarea pamantului, atunci legumicultura este o afacere potrivita pentru dumneavoastra. Sunt eligibile: achizitia solariilor, a utilajelor necesare (motocultoare, prasitoare, remorca, motostropitoare, etc) si costul serviciilor de consultanta fonduri europene agricultura. Achizitia terenului in general nu este eligibila.
Puteti primi fonduri europene pentru agricultura sa deschideti o ferma de porci.

Ferma de Porci

Pentru consumatorii romani carnea de porc este o traditie, fiind cea mai cautata si reprezentand 50% din consumul anual de carne. Asadar ferma de crestere porcine este o idee de afaceri simpla, dar profitabila, potrivita mai ales pentru cei care detin teren la tara sau cei care au mostenit o gospodarie. Poate genera un venit sigur chiar si cu efective mici de porci. Cu exceptia terenului, tot ceea ce este neceasar unei ferme de porci poate fi finantat prin fonduri europene pentru agricultura: constructie hala pentru porcine (poate fi cu circuit inchis, in sistem de crestere pe asternut permanent) bazin pentru dejectii, achizitie echipamentele necesare, amenajare drumuri interne, platforme betonate, rampa auto, imprejmuirea. Aceasta afacere poate genera un venit sigur chiar si cu efective mici de porci.

Fonduri Europene Agricultura pentru deschiderea unei fabrici de sucuri naturale. Observam sticle pline cu sucuri naturale, proaspat stoarse, diverse culori: verde, visiniu, mov, roz, portocaliu, galben.

Fabrica de Sucuri Naturale

Cererea de sucuri naturale, presate la rece, fara aditivi sau conservanti este in crestere datorita faptului ca la nivel mondial creste si constientizarea cauzalitatii dintre mancarea sanatoasa si starea de sanatate. Aceasta tendinta se observa mai ales in randul tinerilor sau a familiilor cu copii. Programele de fonduri europene pentru agricultura permit constructia fabricii si achizitionarea de utilaje necesare.
Cultura de zmeura prin obtinere de fonduri europene pentru agricultura. Zmeura pe crengi, unele fructe coapte de un rosu visiniu, iar altele mai deschise la culoare, roz sau si un alba. Langa ele iarba verde si o alta cultura.

Arbusti Fructiferi: Zmeur

Pentru consumatorul care doreste un produs proaspat sanatos si de calitate. Cu exceptia terenului , tot ceea ce e necesar pentru o astfel de afacere poate fi acoperit din fonduri nerambursabile: tractor, plug, masina de stropit, echipament de fertilizat, cositoare, foarfeca electrica, tocator, remorca, instalatie de irigat, consultanta. Pentru varianta BIO se obtine o certificarea pentru ferma.
Fonduri Europene Agricultura pentru vaci de lapte.Cateva vaci, un in prim plan, altele in departare, iar in spate se vede muntele si cerul albastru cu un nor alb.

Vaci de Lapte

Cu o ferma de 20 de vaci poti trai decent. Productia este in medie de 300 de litri pe zi, iar laptele se poate vinde la procesatori cu 1.5 lei litru. Daca se achizitioneaza aparate de vanzare automata a laptelui venitul este de peste 3 lei / litru. Constructiile necesare unui astfel de proiect sunt: hala, fanar, platforma dejectii solide, bazin dejectii lichide, platforma auto pietris, utilajele necesare – toate sunt eligibile pentru a fi finantate cu fonduri europene pentru agricultura.

START-UP-URI AGRICOLE DE SUCCES DEMARATE DE TINERI

“Nu este niciodata prea tarziu sa devii ceea ce ai vrut dintotdeauna” – George Elliot

“Placerea muncii aduce perfectiunea acesteia” – Aristotel

Silicon Valley sau Valea Macrisului?

Extras reportaj: “Andrei a renuntat la cariera de ITst si a cumparat teren in Baragan pe care cultiva legume bio (castraveti, rosii, fasole, porumb, dovlecei) fara a folosi pesticide sau ingrasaminte chimice.

Nascut si crescut la oras, cu studii in Tehnologia Informatiei, Andrei a implementat un modelul de business de succes, aprovizionand saptamanal 100 de familii de bucuresteni cu cosul proaspat de legume. Promovarea si-o face online, studiile si experienta in domeniul IT fiindu-i de mare ajutor.”

Sursa: Reportaj TVR

FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE 2020 – CE SUNT ELE SI DE UNDE PROVIN

Fondurile europene, sunt instrumentele de finantare nerambursabila alocate Statelor Membre de cartre Uniuniea Europene (Comisia Europeana) pentru a reduce decalajele de dezvoltare economica si sociala dintre acestea. Acestea sunt gestionate in comun de catre Comisia Europeana impreuna cu fiecare Stat membru. Exista 5 Fondurii Europene Structurale si de Investitii (ESI):

 • Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR)
 • Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime (FEPAM)
 • Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR)
 • Fondul de Coeziune (FC)
 • Fondul Social European (FSE)

Cea mai mare parte a finantarii cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura provine din primele FEADR si FEPAM.

CINE ESTE ELIGIBIL SI CUM DEVII ELIGIBIL

Conditiile de eligibilitate sunt specificate in Ghidul solicitantului pentru fiecare program in parte. In cazul in care inca nu aveti forma juridica, va trebui sa deschideti dupa caz:

 • PFA (Persoana Fizica Autorizata)
 • II (Intreprindere Individuala)
 • IF (Intreprindere Familiala)
 • AF ( Asociatie Familiala)
 • Grup de Producatori / Cooperativa
 • SRL (Societate cu Raspundere Limitata), SNC (Societate in Nume Colectiv), SA (Societate pe Actiuni)

Vezi care sunt pasii pentru a deschide un PFA, II, IF sau SRL

Recomandarea noastra este inainte sa identificati linia de finantare iar apoi, in functie de conditiile acesteia sa deschideti PFA, Asociatie, SRL, in functie de necesitatile proiectului pe care doriti sa il implementati si de conditiile de eligibilitate. Va stam la dispozitie cu servicii de consultanta fonduri europene agricultura: identificarea liniei de finantare este gratuita, deci apelati la Neotrust cu cea mai mare incredere.

DE CE ACORDA COMISIA UE FONDURI EUROPENE PENTRU AGRICULTURA

UE este cunoscuta la nivel mondial pentru alimentele si traditiile sale culinare, fiind si un producator important de produse agroalimentare si implicit si exportator. Datorita resurselor sale agricole UE isi propune sa joace un rol cheie in garantarea securitatii alimentare la nivel mondial. Agricultura este sustinuta prin diverse masuri financiare /sociale / politice. Alte motive pentru care se acorda fonduri europene nerambursabile pentru AGRICULTURA sunt:

 • Importanta productiei alimentare pentru societate;

 • Agricultura este mai dependenta de conditii meteorologice si climatice decat alte sectoare;

 • Exista un decalaj intre momentul in care se schimba cererea consumatorilor si momentul cand agricultorii pot raspunde acestei schimbari;

Politica Agricola Comuna – este un partenerial la nivelul UE intre sectorul agricol si societate, pentru a asigura o aprovizionare stabila cu alimente la preturi accesibile, pentru a porteja veniturile fermierilor si pentru a sustine stabilitatea zonelor rurale. Printre domeniile sale de actiune amintim ajutoare / plati directe, masuri de piata, dezvoltarea rurala, agricultura ecologica, cercetare si inovare in agricultura si sprijin pentru tinerii fermieri.

DOMENII DE ACTIUNE ALE POLITICII AGRICOLE COMUNE

 • FONDURI EUROPENE PENTRU AGRICULTURA SI ALTE TIPURI DE AJUTOARE PENTRU AGRICULTORI

Ajutoare Directe / Plati Directe

 • APIA – Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

In Romania APIA este organismul de stat prin care se realizeaza platile directe catre agricultori / fermieri. Ajutoarele directe se primesc in general pe hectar si:

 • functioneaza ca o plasa de siguranta si sustine profitabilitatea activitatilor agricole;
 • ofera garantia asigurarii necesarului de hrana in Europa;
 • sustine productia de hrana sanatoasa la preturi accesibile;
 • rasplateste fermierii pentru rezultate care nu sunt vandabile pe piata, cum ar fi impactul pozitiv asupra mediului, grija pentru natura si mediul rural;

APIA deruleaza plati pentru implementarea masurilor de sprijin finantate din Fondul European pt Garantare in Agricultura.

Masuri de Piata

 • Interventia UE pentru prevenirea crizei in agricultura

Aceste masuri sunt targetate pentru:

 • stabilizare pietelor agricole;
 • prevenirea/ aplanarea perioadelor de criza.
 • cresterea cererii.
 • adaptarea sectoarele agricole la schimbarile de piata.

Piata agricola este monitorizata continuu de catre UE, iar in cazul in care este necesar sunt lansate masuri de interventie . In perioadele in care scad preturile la produsele agricole guvernul poate cumpara aceste produse si sa le depoziteze pana la o data ulterioara cand le revinde . Un alt exemplu este schema scolara Furnizarea Laptelui in Institutiile Scolare, prin care copii sunt incurajati sa dezvolte obiceiuri sanatoase, in acelasi timp schema sustinand si fermierii.

Dezvoltare Rurala

 • Sustinerea mediului rural, al agriculturii si comunitatilor rurale

Se doreste consolidarea sectoarelor agroalimentare si forestiere ale UE, sustenabilitatea mediului si bunastarea zonelor rurale in general. Obiectivele pe termen lung ale UE in ceea ce priveste dezvoltarea rurala sunt:

 • suport pentru o agricultura competititva;
 • managementul sustenabil a resurselor naturale;
 • dezvoltare echilibrata a mediului rural si a comunitatilor;
 • prevenirea somajului.

Agricultura Ecologica

 • O noua legislatie pentru sustinerea agriculturii organice

Uniunea Europeana reucunoaste importanta agriculturii ecologice in dezvoltarea economica si asigurarea necesarului de hrana organica pentru populatia Europei . Pentru a legaliza si standardiza acest domeniu a fost adoptata o noua legislatie care va intra in vigoare din 1 ianuarie 2021:

 • standardizare norme regionale pentru rodusele organice;
 • o gama mai larga de porduse care pot fi considerate organice;
 • un mai bun control al acestei zone.

Cercetare si Inovare

 • Fonduri Europene pentru Cerecetare si Inovare in Agricultura

Obiectivul actinilor de sustinere financiara a cercetarii si inovarii in agricultura este descoperire/crearea, implementarea si schimbul de noi cunostiinte / tehnologii / produse / modalitati de invatare si cooperare.

Tineri Fermieri

 • Fonduri Europene Nerambursabile pentru Tineri Agricultori

La nivel unional doar 6% din ferme sunt conduse de fermieri sub 35 de ani, deci se doreste incurajarea patrunderii tinerilor in acest domeniu, prin plati directe sau fonduri europene nerambursabile pentru start-up-uri in agricultura.

ACCESARE FONDURI EUROPENE IN AGRICULTURA – PASI NECESARI

Neotrust ofera suport pe parcursul tuturor etapelor de accesare de fonduri europene, de la consultanta finantare europeana pana la implementare si audit:

>>> Serviciile de Consultanta Fonduri Europene AGRICULTURA sunt eligibile in cadrul programelor (reprezinta cheltuieli eligibile).

CONSULTANTA FONDURI EUROPENE AGRICULTURA

Servicii dedicate pentru AGRICULTURA- Oferim suport in toate stadiile accesarii de fonduri structurale, de la idee si pana la auditul proiectului implementat.

Serviciile de consultanta pentru accesare de fonduri europene in AGRICULTURA in 2020:

 • DENTIFICARE FINATARE

  Identificam toate optiunile de finantare nerambursabila, le comparam si o alegem impreuna cea mai avantajoasa pentru ideea dumneavoastra de business.

 • INTOCMIREA DOSARULUI DE FINATARE

  Elaboram proiectul, planul de afacere, inclusiv studiile necesare (studiul de marketing, analiza cost-beneficiu), realizam prognoza financiara (cont profit pierdere, cash flow, etc). Ne ocupam si de depunerea dosaruluiiar apoi de gestionarea raspunsurilor catre Finantator (pentru intrebarile/cererile de clarificare ale Finantatorului in cadrul etapei de evaluare).

 • VERIFICARE ELIGIBILITATE

  Verificam eligibilitatea dumneavoastra, a firmei, a ideii de afacere si a cheltuililor cerute de proiect.

 • MANAGEMENT DE PROIECT

  Implementam proiectul, realizam procedurile de achizitii, intocmim dosarele de achizitii, caiete de sarcini, cererile de rambursare, audit, rapoarte de durabilitate, gestionam relatia cu Fianantatorul si oferim asistenta la vizitele reprezentantilor autoritatiilor finantatoare.

Completeaza formularul de mai jos pentru iar noi te vom suna pentru o evaluare gratuita a eligibilitatii tale si identificarea oportunitatilor de finantare cu Fonduri Europene in Agricultura

  Fii primul care afla cand apar noi programe de Fonduri Europene Nerambursabile

  Aboneaza-te la Newsletter

  NEOTRUST

  Consultanta Fonduri Europene Agricultura

  Contacteaza-ne telefonic, pe email sau completeaza formularul de mai jos pentru a solicita o sedinta de consultanta gratuita (consultanta fonduri europene).

  CONTACT

  FORMULAR CONSULTANTA GRATUITA