Mai jos gasiti toate liniile de finantare cu fonduri europene in agricultura, actualizate la zi, pasii pentru accesare, idei de afaceri si multe alte informatii necesare.
FONDURI EUROPENE AGRICULTURA – LINII DESCHISE IN 2020
UE isi propune sa joace un rol cheie in garantarea securitatii alimentare la nivel mondial, prin urmare Agricultura joaca un rol cheie in dezvoltarea economica a uniunii, fiind sustinuta de catre UE prin diverse masuri financiare /sociale / politice. Mai jos gasiti toate oportunitatile de finantare cu fonduri europene pentru agricultura in 2020.
IDEI DE AFACERI CU FONDURI EUROPENE IN AGRICULTURA
Culturi de Camp
Ferma de Legume
Ferma de Porci
Pentru consumatorii romani carnea de porc este o traditie, fiind cea mai cautata si reprezentand 50% din consumul anual de carne. Asadar ferma de crestere porcine este o idee de afaceri simpla, dar profitabila, potrivita mai ales pentru cei care detin teren la tara sau cei care au mostenit o gospodarie. Poate genera un venit sigur chiar si cu efective mici de porci. Cu exceptia terenului, tot ceea ce este neceasar unei ferme de porci poate fi finantat prin fonduri europene pentru agricultura: constructie hala pentru porcine (poate fi cu circuit inchis, in sistem de crestere pe asternut permanent) bazin pentru dejectii, achizitie echipamentele necesare, amenajare drumuri interne, platforme betonate, rampa auto, imprejmuirea. Aceasta afacere poate genera un venit sigur chiar si cu efective mici de porci.
Fabrica de Sucuri Naturale
Arbusti Fructiferi: Zmeur
Vaci de Lapte
START-UP-URI AGRICOLE DE SUCCES DEMARATE DE TINERI
“Nu este niciodata prea tarziu sa devii ceea ce ai vrut dintotdeauna” – George Elliot
“Placerea muncii aduce perfectiunea acesteia” – Aristotel
Silicon Valley sau Valea Macrisului?
Extras reportaj: “Andrei a renuntat la cariera de ITst si a cumparat teren in Baragan pe care cultiva legume bio (castraveti, rosii, fasole, porumb, dovlecei) fara a folosi pesticide sau ingrasaminte chimice.
Nascut si crescut la oras, cu studii in Tehnologia Informatiei, Andrei a implementat un modelul de business de succes, aprovizionand saptamanal 100 de familii de bucuresteni cu cosul proaspat de legume. Promovarea si-o face online, studiile si experienta in domeniul IT fiindu-i de mare ajutor.”
Sursa: Reportaj TVR
FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE 2020 – CE SUNT ELE SI DE UNDE PROVIN
Fondurile europene, sunt instrumentele de finantare nerambursabila alocate Statelor Membre de cartre Uniuniea Europene (Comisia Europeana) pentru a reduce decalajele de dezvoltare economica si sociala dintre acestea. Acestea sunt gestionate in comun de catre Comisia Europeana impreuna cu fiecare Stat membru. Exista 5 Fondurii Europene Structurale si de Investitii (ESI):
- Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR)
- Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime (FEPAM)
- Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR)
- Fondul de Coeziune (FC)
- Fondul Social European (FSE)
Cea mai mare parte a finantarii cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura provine din primele FEADR si FEPAM.
CINE ESTE ELIGIBIL SI CUM DEVII ELIGIBIL
Conditiile de eligibilitate sunt specificate in Ghidul solicitantului pentru fiecare program in parte. In cazul in care inca nu aveti forma juridica, va trebui sa deschideti dupa caz:
- PFA (Persoana Fizica Autorizata)
- II (Intreprindere Individuala)
- IF (Intreprindere Familiala)
- AF ( Asociatie Familiala)
- Grup de Producatori / Cooperativa
- SRL (Societate cu Raspundere Limitata), SNC (Societate in Nume Colectiv), SA (Societate pe Actiuni)
Vezi care sunt pasii pentru a deschide un PFA, II, IF sau SRL
Recomandarea noastra este inainte sa identificati linia de finantare iar apoi, in functie de conditiile acesteia sa deschideti PFA, Asociatie, SRL, in functie de necesitatile proiectului pe care doriti sa il implementati si de conditiile de eligibilitate. Va stam la dispozitie cu servicii de consultanta fonduri europene agricultura: identificarea liniei de finantare este gratuita, deci apelati la Neotrust cu cea mai mare incredere.
DE CE ACORDA COMISIA UE FONDURI EUROPENE PENTRU AGRICULTURA
UE este cunoscuta la nivel mondial pentru alimentele si traditiile sale culinare, fiind si un producator important de produse agroalimentare si implicit si exportator. Datorita resurselor sale agricole UE isi propune sa joace un rol cheie in garantarea securitatii alimentare la nivel mondial. Agricultura este sustinuta prin diverse masuri financiare /sociale / politice. Alte motive pentru care se acorda fonduri europene nerambursabile pentru AGRICULTURA sunt:
Politica Agricola Comuna – este un partenerial la nivelul UE intre sectorul agricol si societate, pentru a asigura o aprovizionare stabila cu alimente la preturi accesibile, pentru a porteja veniturile fermierilor si pentru a sustine stabilitatea zonelor rurale. Printre domeniile sale de actiune amintim ajutoare / plati directe, masuri de piata, dezvoltarea rurala, agricultura ecologica, cercetare si inovare in agricultura si sprijin pentru tinerii fermieri.
DOMENII DE ACTIUNE ALE POLITICII AGRICOLE COMUNE
Ajutoare Directe / Plati Directe
In Romania APIA este organismul de stat prin care se realizeaza platile directe catre agricultori / fermieri. Ajutoarele directe se primesc in general pe hectar si:
- functioneaza ca o plasa de siguranta si sustine profitabilitatea activitatilor agricole;
- ofera garantia asigurarii necesarului de hrana in Europa;
- sustine productia de hrana sanatoasa la preturi accesibile;
- rasplateste fermierii pentru rezultate care nu sunt vandabile pe piata, cum ar fi impactul pozitiv asupra mediului, grija pentru natura si mediul rural;
APIA deruleaza plati pentru implementarea masurilor de sprijin finantate din Fondul European pt Garantare in Agricultura.
Masuri de Piata
Aceste masuri sunt targetate pentru:
- stabilizare pietelor agricole;
- prevenirea/ aplanarea perioadelor de criza.
- cresterea cererii.
- adaptarea sectoarele agricole la schimbarile de piata.
Piata agricola este monitorizata continuu de catre UE, iar in cazul in care este necesar sunt lansate masuri de interventie . In perioadele in care scad preturile la produsele agricole guvernul poate cumpara aceste produse si sa le depoziteze pana la o data ulterioara cand le revinde . Un alt exemplu este schema scolara Furnizarea Laptelui in Institutiile Scolare, prin care copii sunt incurajati sa dezvolte obiceiuri sanatoase, in acelasi timp schema sustinand si fermierii.
Dezvoltare Rurala
Se doreste consolidarea sectoarelor agroalimentare si forestiere ale UE, sustenabilitatea mediului si bunastarea zonelor rurale in general. Obiectivele pe termen lung ale UE in ceea ce priveste dezvoltarea rurala sunt:
- suport pentru o agricultura competititva;
- managementul sustenabil a resurselor naturale;
- dezvoltare echilibrata a mediului rural si a comunitatilor;
- prevenirea somajului.
Agricultura Ecologica
Uniunea Europeana reucunoaste importanta agriculturii ecologice in dezvoltarea economica si asigurarea necesarului de hrana organica pentru populatia Europei . Pentru a legaliza si standardiza acest domeniu a fost adoptata o noua legislatie care va intra in vigoare din 1 ianuarie 2021:
- standardizare norme regionale pentru rodusele organice;
- o gama mai larga de porduse care pot fi considerate organice;
- un mai bun control al acestei zone.
Cercetare si Inovare
Obiectivul actinilor de sustinere financiara a cercetarii si inovarii in agricultura este descoperire/crearea, implementarea si schimbul de noi cunostiinte / tehnologii / produse / modalitati de invatare si cooperare.
Tineri Fermieri
La nivel unional doar 6% din ferme sunt conduse de fermieri sub 35 de ani, deci se doreste incurajarea patrunderii tinerilor in acest domeniu, prin plati directe sau fonduri europene nerambursabile pentru start-up-uri in agricultura.
ACCESARE FONDURI EUROPENE IN AGRICULTURA – PASI NECESARI
Neotrust ofera suport pe parcursul tuturor etapelor de accesare de fonduri europene, de la consultanta finantare europeana pana la implementare si audit:
>>> Serviciile de Consultanta Fonduri Europene AGRICULTURA sunt eligibile in cadrul programelor (reprezinta cheltuieli eligibile).
CONSULTANTA FONDURI EUROPENE AGRICULTURA
Servicii dedicate pentru AGRICULTURA- Oferim suport in toate stadiile accesarii de fonduri structurale, de la idee si pana la auditul proiectului implementat.
Serviciile de consultanta pentru accesare de fonduri europene in AGRICULTURA in 2020:
Completeaza formularul de mai jos pentru iar noi te vom suna pentru o evaluare gratuita a eligibilitatii tale si identificarea oportunitatilor de finantare cu Fonduri Europene in Agricultura
Fii primul care afla cand apar noi programe de Fonduri Europene Nerambursabile
Aboneaza-te la Newsletter