Afla cum se pregateste un proiect cu fonduri europene nerambursabile in anul 2021: care sunt pasii de pregatire a proiectului, unde gasesti conditiile de obtinere a finantarii, iar la finanlul articolului iti oferim si cateva idei de afaceri.
Pasul 1. Identifica Ideea de Afacere / Proiect
La baza procesului de pregatire a unui proiect de fonduri europene sta ideea de afacere. Aceasta trebuie sa fie bine definita, clara, logica si sa poata fi implementata. Cum gasesti inspiratia? Inspiratia poate fi oriunde: asculta-ti prietenii, colegii sau vecinii. Asculta care sunt problemele lor si gaseste solutii. Sau pleaca de la pasiunea pe care o ai si construieste o afacere pe acea pasiune. Mai multe idei de afaceri gasiti aici.
In cazul unei firme existente se porneste de la idetificare nevoii de dezvoltare a unei activitati pentru obtinerea de rezultate – iar aceasta se va concretiza in obiectivele proiectului.
Pasul 2. Dezvolta ideea de afacere
Pregatirea proiectului incepe cu dezvoltarea ideii de afacere. Stabileste in linii mari ce activitati vei presta, ce vei produce sau ce produse vei comercializa. Stabileste-ti piata tinta. Studiaza concurenta, vezi ce functioneaza in localitatea unde doresti sa demarezi afacerea sau in mediul online, invata din greselile celor care au incercat si nu au reusit. In functie de acestea stabileste cateva locatii potentiale.
Pentru a reusi sa castigi finantarea trebuie sa tii cont de urmatorii factori:
- Sursele de finantare trebuie stabilite clar: 100% fonduri europene nerambursabile, sau doar partial finantare europeana. In acest ultim caz trebuie identificat cum se va realiza cofinantarea: se va realiza din credite sau fonduri proprii.
- Relevanta: Un proiect trebuie sa asigure nevoile reale ale beneficiarilor si rezultatele acestuia sa produca o schimbare pozitiva.
- Fezabilitatea proiectului: Obiectivele propuse prin proiect trebuie sa fie realiste si sa tina cont de factorii de natura economica, financiara si sociala ai mediului in care va fiimplementat.
- Sustenabilitatea: Trebuie avut in vedere impactul proiectului, iar proiectul trebuie sa poata sa se sustina singur dupa faza de implementare
Pasul 3. Calculeaza costul de deschidere
Stabileste care sunt echipamentele / utilajele de care ai nevoie pentru a demara proiectul. Fa o lista. Completeaza apoi de ce altceva mai ai nevoie pentru a demara afacerea si pentru a o sustine in primele 3 luni. Nu uita:
- website de prezentare
- salarii
- chirii
- amenajarea spatiului
- echipamnete IT (calculator, imprimanta, etc)
Completeaza lista cu valorile estimate pentru fiecare element. Pe baza listei calculeaza apoi costul total de deschidere.
Pasul 5. Identifica linia de finantare
Printre pasii important se regaseste si etapa de gasire a liniei de finantare potrivite, pentru care sunt eligibile: ideea de afacere, beneficiarul si nu in ultimul rand costurile necesare implementarii proiectului. Majoritatea firmelor de consultanta fonduri europene ofera acest serviciu gratuit. Pentru o sedinta de consultanta gratuita Neotrust completeaza formularul de mai jos : mergi la formular
Pasul 6. Elaborarea Proiectului
Inainte de a incepe elaborarea proiectului trebuie sa hotarati daca veti scrie proiectul singur sau veti apela la o firma de consultanta.
In cazul in care apelati la o firma de consultanta fonduri europene, aceasta se va ocupa de elaborarea proiectului, depunerea dosarului si comunicarea cu organismele de finantare in perioada evaluarii dosarului.
In cazul in care elaborati proiectul singur cititi cu atentie Ghidul Solicitantului si legislatia aferenta. Mare atentie la sectiunea de eligibilitate, sectiunea de cheltuieli eligibile, indicatorii stabiliti prin program si grila de punctaj / departajare. Elaborarea planului de afacere va trebui facuta dupa modelul oferit de ghidul solicitantului. De exemplu Model de Plan de Afacere StartUp Nation
Planul de afacere este elementul cheie al dosarului de finantare, care poate duce la succesul demersului de obtinere a fondurilor europene nerambursabile, sau la esecul acestuia. Business planul trebuie sa fie clar, coerent, bine structurat, sustinut de proiectiile financiare si de studiile de piata si analiza cost-beneficiu.
Aticolul Cum se Pregateste un Proiect de Fonduri Europene in 2021 continua mai jos
Pasul 8. Intocmirea Dosarului de Finantare
Dosarul de finantare se depune in general online, deci trebuie intocmit in format electronic. In acesta se include planul de afacere, cererea de finantare, studiile de piata, previziunile financiare si orice alte documente cerute de Ghidului Solicitantului.
*Nota: In cazul in care proiectul dumneavoastra este demararea unei afaceri si nu aveti deja o firma sau PFA, va trebui sa deschideti una inainte de depunerea dosarului. In functie de criteriile de eligibilitate ale liniei de finantare pe care o accesati, trebuie sa deschideti un PFA (Persoana Fizica Autorizata), II (Intreprindere Individuala), IF (Intreprindere Familiala), Societate in Nume Colectiv, Societate in Comandita SImpla sau Societate cu Raspundere Limitata (SRL), Societate pe Actiuni (SA), etc (in functie de linia de finantare).
Final articol Cum Se Pregateste Un Proiect de Fonduri Europene In 2021
BLOG
Idei de Afaceri
Cum Se Pregateste Un Proiect de Fonduri Europene In 2021
Afla cum se pregateste un proiect cu fonduri europene nerambursabile in anul 2021: care sunt pasii [...]
Cum Deschizi un Salon de Infrumusetare cu Fonduri Europene – Ghid complet
Industria frumusetii este estimata la miliarde de dolari la nivel mondial, domeniul ingrijirii parului contribuind la [...]
Cum Deschizi un Atelier de Croitorie cu Fonduri Europene Nerambursabile
Fiecare brand are povestea lui iar unele linii vestimentare care domina anumite nise de piata au [...]
Fonduri Guvernamentale – Consultanta si Accesare
Neotrust ofera o gama completa de servicii de consultanta fonduri guvernamentale nerambursabile: identificare linii finantare, elaborare [...]
7. SERVICII CONSULTANTA FONDURI EUROPENE
Neotrust ofera suport in toate stadiile accesarii de fonduri europene nerambursabile, de la idee si pana la auditul proiectului implementat.
Costul serviciilor de Consultanta Fonduri Europene Nerambursabile pentru Deschiderea unui StartUp sau Dezvoltarea unei Firme reprezinta o cheltuiala eligibila.
Completeaza formularul de mai jos pentru iar noi te vom suna pentru o evaluare gratuita a eligibilitatii tale pentru a acesa Fonduri Europene Nerambursabile
Fii primul care afla cand apar noi programe de Fonduri Europene Nerambursabile
Aboneaza-te la Newsletter