Fiecare brand are povestea lui iar unele linii vestimentare care domina anumite nise de piata au aparut ca si mici afaceri incepute in sufragerie. Ecommerce-ul si marketingul online au creat un cadru care permite aceasta transformare dintr-o afacere mica intr-una la nivel national sau chiar global. Demararea unei afaceri pe fonduri europene nerambursabile in domeniul modei implica insa mult mai multe decat procesul de creatie fashion. Pe langa doza de creativitate este nevoie si de intelegerea unor aspecte legale, financiare sau de resurse umane si parcurgerea unor pasi necesari pentru infiintarea firmei, autorizare, etc.
Exista fonduri europene pentru confectii textile / Fabricarea articoleleor de imbracaminte?
Raspunsul este simplu: DA, exista
Vreau sa Deschid un Atelier de Croitorie. De unde incep?
3 lucruri esentiale pe care ar trebui sa le iei in considerare inainte sa demarezi un start-up atelier de croitorie:
- Iti va ocupa o mare parte din timp.
- Vor exista nenumarate provocari, mai ales daca este prima data cand iei calea antreprenoriatului.
- Aceasta nu inseamna ca nu trebuie sa iti urmezi pasiunea. Daca stii ca acesta este drumul pe care doresti sa il urmezi, atunci iti datorezi tie insuti sa iti trasnformi visul in realitate.
Am pregatit pentru tine un ghid complet cu ajutorul caruia te poti asigura ca ai planificat bine afacerea, ca ai infiintat firma corect si in conformitate cu cerintele legale, cu 6 pasi simpli de urmat.

Pasul 1. Identifica nisa de piata
Gaseste o nevoie neacoperita pe piata: aceasa va fi nisa ta. Gandeste-te bine, aceasta poate fi un tricou care sa poata fi purtat pentru ocazii formale sau o rochie de gala pentru ocazii speciale . Nu incerca sa concurezi cu un brand mare, deja consacrat, ci gaseste ceva ce marile branduri nu ofera, unde sa fii tu lider de piata.
Pasul 2. Stabileste Clientii Tinta
Aceasta etapa este in stransa legatura cu Pasul 1. Obiectivul tau nu este doar sa identifici un obiect vestimentar de care e nevoie pe piata, ci sa vezi care este piata tinta care are nevoie de acel obiect vestimentar. Ce varsta au acesti potentiali clienti? Care le sunt hobbiurile? Ce venit au? Ia in considerare faptul ca tinerii sunt mai atenti la stilul vestimentar pe care il adopta, sunt mai receptivi la marketingul online si mai deschisi sa incerce noi branduri, dar pot avea buget limitat. Clientii 30-40 ani isi pot permite mai multe, insa in acelasi timp s-ar putea sa fie deja loiali unui alt brand.
Pasul 3. Alege Locatia
In primul rand gandeste-te de cat spatiu ai nevoie pentru procesul de productie confectii textile/atelier croitorie. Dar pentru partea de design? Ai nevoie de un spatiu luminos? Vei avea nevoie de parcare? Doresti o zona cu acces de la o artera principala? Daca vei avea si magazin de desfacere atunci ai nevoie de o locatie cu vad comercial bun.
*Nota: Chiria spatiului reprezinta o cheltuiala eligibila in cadrul programului StartUp Nation

Pasul 4. Identifica echipamentele necesare
Lista de jos cuprinde sugestii de echipamente necesare unui atelier de croitoriei, insa in functie de ce produse iti porpui sa realizezi vei avea nevoie si de alte echipamnete.
- Masini de cusut /surfilat
- Echipamente pentru calcat
- Masini batut nasturi / capse
- Echipamente pentru taiat
- Alte echipamente: presa termocolat
Pasul 5. Calculeaza costul de deschidere
Pretul echipementelor necesare difera de la un furnizor la altul, iar daca intri pe website-urile furnizorilor poti calcula si singur cat costa sa deschizi un atelier de croitorie: vei ajunge la concluzia ca te poti incadra cu bugetul in suma de 200.000 de lei. suma care se acorda prin StartUp Nation. Iar si mai important este ca acest program nu necesita cofinantare din partea ta. Intr-adevar exista niste costuri initiale inainte de depunerea proiectului, pe care trebuie sa le acoperi, si anume cele cu deschiderea firmei (pana in 1.000 – 2.000 lei). In cazul in care alegi sa nu iti faci proietul pentru accesare fonduri europene singur, atunci vei acoperi tot tu avansul dat firmei de consultanta, urmand ca dupa castigarea proiectului restul comisionului de consultanta sa fie o cheltuiala eligibila in cadrul programului StartUp Nation (deci se acopera din fonduri nerambursabile).
Deschidere Atelier Croitorie prin StartUp Nation – vezi mai multe detalii despre program la sectiunea StartUp Nation.
Pasul 6. Identifica Linia de Finantare
Gasire a liniei de finantare potrivite este vitala, programul trebuie sa fie cel pentru care sunt eligibile: ideea de afacere, beneficiarul si nu in ultimul rand costurile necesare implementarii proiectului. Principalul program prin care puteti accesa fonduri europene nerambursabile pentru deschidere atelier croitorie este StartUp Nation. Informatii despre program gasiti la sectiunea Consultanta StartUp Nation.
Pasul 7. Infiinteaza firma
Accesarea de fonduri europene pentru a deschide un atelier de croitorie nu schimba cu nimic pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru infiintarea societatii. Nu intreba la ONRC daca e nevoie de acte suplimentare in cazul in care accesezi fonduri europene , nu iti va raspunde nimeni la aceasta intrebare. Crede-ne pe cuvant, modalitatea de infiintare a firmei este cea uzuala.
Inainte de a depune dosarul pentru infiintare trebuie sa verifici disponibilitatea numelui (se poate face online sau la sediul ONRC), si sa rezervi numele (doar la ONRC). Trebuie sa hotarasti ce forma juridica preferi, cea mai uzuala pentru deschidere atelier croitorie fiind SRL (Societate cu Raspundere Limitata).
Codul CAEN pentru desfasurarea activitatilor unui atelier de croiitorie / productie confectii textile se incadreaza in clasa 14, cel mai des ales pentru acestea fiind
- 1413 Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp). care include croitoria la comanda, fabricarea de haine, costume, compleuri, jachete, pantaloni ori fuste.
- 1439 Fabricarea prin tricotare sau croșetare a altor articole de îmbrăcăminte ( de exemplu pulovere, jachete, veste și articole similare)
Vezi mai multe optiuni de Coduri CAEN in functie de specificul activitatii: Coduri CAEN pentru Deschidere Atelier Croitorie
Dupa gasirea si rezervarea numelui, documentele/ formularele pe catre trebuie sa le depui la ONRC sunt:
-
- Cerere de Inregistrare societate.
- Anexa 1 si Anexa 2.
- Daca este cazul – Declaratii Model 1 pentru persoane juridice care nu desfasoara activitati la sediul social ; sau Model 2 care specifica respectarea legislatiei.
- Dovada verificarii disponibilitatii si a rezervarii firmei.
- Daca se foloseste o denumire care apartine/a apartinut altei firme, atunci este necesar acordul pentru utilizarea denumirii.
- In cazul asociatilor unici este necesara Declaratia ca acesta este asociat unic intr-o singura societate cu raspundere limitata.
- Actul Constitutiv (ONRC ofera serviciul de elaborare a actului constitutiv).
- Document care sa ateste dreptul de folosinta a spatiului sediu social.
- Cerere Inregistrare document care atesta ca sediul social nu a fost instrainat.
- Declaratie sediu social.
- Dovezile privind efectuarea varsamintelor subscrise (pentru aporturi in numerar: foaie de varsamant / ordin de plata / chitanta CEC; pentru aporturi in natura subscrise la capitalul social: facturi, titluri de proprietate asupra bunurilor mobile, inclusiv certificatul de sarcini a acestor bunuri).
- Actele privind proprietatea pentru aporturile in natura (pentru imobile este necesar si certificatu constatator al sarcinilor de care sunt grevate).
- Declaratii persoane care urmaza sa devina fondatori.
- Acte identitate persoane care vor fi fondatori.
- Specimene de semnatura.
- Cetatenii straini sau reprezentantii acestora vor trebui sa dea o declaratie.
- Declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice.
- Declaratie privind plata tarifului legal.
- Dacă este cazul: actele de inregistrare ale fondatorilor, administratorilor, cenzorilor; avizul privind schimbarea destinaţiei imobilelor colective cu regim de locuinta.
Toate aceste formulare / documente le gasiti pe websitul ONRC la sectiunea Inmatriculari – selectati Persoane Juridice.
Pasul 8. Intocmeste Dosarul de Finantare
Primul pas spre punerea in aplicare a ideii de afacere este organizarea si transpunerea ei intr-un Plan de Afacere. Organizarea ofera cadrul atingerii obiectivelor, scrierea proiectului fiind un pas important spre succes. Planul de afacere capteaza esenta ideii tale intr-o maniera logica, clara, organizata, fiind unul din instrumentele critice pentru obtinerea finantarii si trebuie sa cuprinda si analiza cost-beneficiu, previziunile financiare, studiile de piata si studiul de fezabilitate. Ghidul StartUp Nation il puteti downloada de aici, iar modelul de plan de afacere aici.
Asadar dosarul de finantare trebuie sa contina:
- Planul de Afacere
- Previziunile Fianciare
- Studiul de Piata
- Cererea de Finantare
- Alte documente care sunt mentionate in Ghidul solicitantului
In aceasa etapa poti sa scrii singur proiectul / planul de afacere sau poti gasi un consultant care sa faca asta pentru tine. In cazul in care alegi sa mergi printr-o firma de consultanta Neotrust iti sta la dispozitie cu o prima sedinta de consultanta gratuita si un voucher cadou, iar apoi cu servicii de elaborare si implementare proiect. Contacteaza-ne, ne va face placere sa iti obtinem fonduri europene!

Pasul 9. Depune Dosarul de Finantare – Accesare Fonduri Europene
Dosarul si toate documentele necesare (inclusiv planul de afaceri) se depun online conform Ghidului Solicitantului. Lista cu documentele necesare o gasesti in Ghidul Solicitantului. Tot acolo vei gasi si alte instructiuni pentru accesare, conditii de eligibilitate si linkul spre aplicatia unde se depune planul de afacere si celelalte documente.
Dupa depunerea dosarului va urma Perioada de evaluare, in care Finantatorul evalueaza proiectul, solicita clarificari sau informatii aditionale. Daca numarul solicitantilor care au punctaj maxim depaseste numarul de beneficiari bugetati sa primeasca finantare, atunci se trece la criterii aditionale de departajare. La finalul acestei etape se anunta rezultatele.
Pasul 10. Implementarea Proiectului de Fonduri Europene Atelier Croitorie
In aceasta etapa efectuezi achizitiile si vei instalezi echipamentele. Exista 3 modalitati de implementare a programului:
1. Rambursarea din surse proprii
Aceasta modalitate presupune ca beneficiarul plateste facturile din banii proprii, urmand sa isi primeasca inapoi banii depunand o cerere de rambursare. (sau mai multe)
2. Cererea de Plata
Acest mecanism se poate folosi in cazul in care furnizorul accepta livrarea echipamentelor cu plata la termen (in unele cazuri si instalarea). Beneficiarul intocmeste dosarul de achizitie, furnizorul livreaza echipamentele, iar apoi beneficiarul depune Cererea de Plata catre Finantator, dupa care isi primeste banii.
3. Cererea de rambursare prin Credit Punte
Creditul punte poate fi acordat de una din bancile partenere pe baza contractului de finantare semnat. Dupa ce creditul punte este aprobat, banca iti va efectua platile necesare, iar apoi beneficiarul depune Cererea de Rambursare la Finantator pentru a stinge creditul.
Pasul 11. Autorizare Atelier Croitorie
Dupa autorizarea la Registrul Comertului detaliata la pasul 7. Infiintare Firma, vei avea nevoie de alte cateva avize:
- Autorizatia de Mediu (doar in cazul in care ai minim 50 de masini).
- Autorizatia ISU (doar pentru spatii cu suprafete mai mari de 50 mp).
- Acordul de functionare de la primarie (doar pentru activitati de reparare si modificare a imbracamintei in general). Aceasta autorizatie este reglementata la nivel local, deci iti recomandam sa verifici la primarie daca este obligatorie. Actele care se depun sunt in general: Copie CI administrator, CUI, act constitutiv etc., Certificat constatator, Copii ale documentelor pentru spatiu (acte de proprietate/chirie, schita amplasamentului), Copii ale contractului de salubrizare si dovada de plata, Acordul vecinilor si a administratorului de bloc (n cazul in care iti desfasori activitatea intr-un imobil cu destinatie locativa), Certificat Fiscal de la Directie de Impozite si Taxe Locale (DITL) – din care sa rezulte ca societatea ta nu are datorii la bugetul local (impozite si taxe pe cladiri, constructii sau mijloace de transport). Acordul de functionare de la primarie se obtine in aproximativ 30 de zile, este valabil 1 an si se reinnoieste anual

Pasul 11. Promovare
Activitatile de marketing sunt vitale oricarei afaceri, in special start-up-urilor. StartUp Nation permite efectuarea acestui tip de cheltuieli (sunt considerate cheltuieli eligibile). Existe nenumarate modalitati de promovare pe langa prezentarile de moda, mai jos le gasesti pe cele mai importante:
Website
Costul unui website este o cheltuiala eligibila in cadrul programului
StartUp Nation, deci de ce sa nu profiti de acest lucru? Un website cu
informatii complete si actualizate despre serviciile oferite reprezinta
cel mai simplu mod de a atrage clientii.
Promovare pe Facebook
O campanie pe Facebook este perfecta pentru a te adresa potentialilor clienti si pentru a-ti face cunoscut brandul.
Fluturasi publicitari
Imparte fluturasi publicitari. Asigura-te ca toata lumea afla ca s-a mai deschis un atelier de croitorie in zona.
Recomandari
O buna parte din noii clienti va veni la tine prin recomandari de la alti clienti multumiti. Asigura-te deci ca iti construiesti o relatie buna cu orice client, cine e multumit te va recomanda si prietenilor.
Q&A Deschidere Atelier Croitorie cu Fonduri Europene Nerambursabile
Activitatile de marketing sunt vitale oricarei afaceri, in special start-up-urilor. StartUp Nation permite efectuarea acestui tip de cheltuieli (sunt considerate cheltuieli eligibile). Existe nenumarate modalitati de promovare, mai jos le gasesti pe cele mai importante:
1. Se pot face bani din croitorie?
Da, se pot face bani din croitorie. In timp ce ca si angajat croitor este posibil sa incepi cu un salar egal cu minimul pe economie, daca ai atelierul tau de croitorie beneficiile financiare pot fi considerabil mai consistente. Un atelier de croitorie pe care il mentii in apartamentul propriu si la care lucrezi singur(a) iti poate aduce un venit de la 300 euro pana la 5000 de euro pe luna, in functie de nisa de piata, clientela, etc. Un atelier de croitorie cu 5-6 angajati deschide o alta zona financiara, putand aduce un poofit de pana la 25,000 euro lunar.
2. Cat castigi din croitorie?
Vezi raspuns intrebare 1 mai sus
3. Ce inseamna croitorie de nisa?
Croitoria de nisa este aceea care se focuseaza pe un anumit produs/ o anumita clientela, spre deosebire de cea care produce “de toate pentru toti”. Un exemplu de croitorie de nisa ar fi rochiile de mireasa colorate sau scurte sau tricouri care pot fi purtate la ocazii formale.
4. Pot sa deschid un atelier de croitorie in apartament?
Da, acest lucru este posibil. Nu exista nici un impediment legal care sa te impiedice sa faci acest lucru. Cand infiintezi firma va trebui sa declari adresa la care va fi punctul de lucru (iar aceasta poate fi in apartamentul tau. Va trebui de asemenea sa obtii avizul Asociatiei de Proprietari.
Final articol Deschidere Atelier Croitorie cu Fonduri Europene Nerambursabile.
7. SERVICII CONSULTANTA FONDURI EUROPENE ATELIER CROITORIE
Neotrust ofera suport in toate stadiile accesarii de fonduri europene nerambursabile, de la idee si pana la auditul proiectului implementat.
Costul serviciilor de Consultanta Fonduri Europene Nerambursabile pentru Deschiderea unui Atelier de Croitorie reprezinta o cheltuiala eligibila in cadrul StartUp Nation.
Completeaza formularul de mai jos pentru iar noi te vom suna pentru o evaluare gratuita a eligibilitatii tale pentru a deschide un Atelier de Croitorie cu Fonduri Europene Nerambursabile
Fii primul care afla cand apar noi programe de Fonduri Europene Nerambursabile
Aboneaza-te la Newsletter
Coduri CAEN
Cod CAEN 1411 Fabricarea articolelor de îmbracaminte din piele.
Aceasta clasa include: fabricarea articolelor de îmbracaminte din piele sau din înlocuitori de piele, inclusiv accesorii din piele pentru activitati industriale, (ca de exemplu: sorturi de piele pentru sudori)
Aceasta clasa exclude:
- -fabricarea articolelor de îmbracaminte din blana, vezi cod CAEN 1420
- -fabricarea manusilor si castilor de sport, din piele, vezi cod CAEN 3230
- -fabricarea îmbracamintei din material ignifug si a îmbracamintei de protectie, vezi cod CAEN 3299
Cod CAEN 1412 Fabricarea articolelor de îmbracaminte pentru lucru
Aceasta clasa exclude:
- -fabricarea încaltamintei, vezi cod CAEN 1520
- -fabricarea îmbracamintei din material ignifug si a îmbracamintei de protectie, vezi cod CAEN 3299
- -repararea articolelor de îmbracaminte, vezi cod CAEN 9529
Cod CAEN 1413 Fabricarea altor articole de îmbracaminte (exclusiv lenjeria de corp)
Aceasta clasa include:
- -fabricarea altor confectii din materiale tesute, tricotate sau crosetate, materiale netesute etc., pentru barbati, femei si copii:
- -haine, costume, compleuri, jachete, pantaloni, fuste, etc.
- -croitoria la comanda
- -fabricarea unor parti ale produselor enumerate anterior
Aceasta clasa exclude:
- -fabricarea articolelor de îmbracaminte din blana (cu exceptia articolelor pentru acoperit capul), vezi cod CAEN 1420
- -fabricarea articolelor de îmbracaminte din cauciuc sau materiale plastice neasamblate prin cusaturi, ci prin lipire, vezi cod CAEN 2219, vezi cod CAEN 2229
- -fabricarea îmbracamintei din material ignifug si a îmbracamintei de protectie, vezi cod CAEN 3299
- -repararea articolelor de îmbracaminte, vezi cod CAEN 9529
Cod CAEN 1414 Fabricarea de articole de lenjerie de corp
Aceasta clasa include:
- -fabricarea de articole de lenjerie de corp din materiale textile, tesute, tricotate sau crosetate, dantela etc., pentru barbati, femei si copii:
- -camasi, tricouri, izmene, chiloti, pijamale, camasi de noapte, halate de casa, bluze, slipuri, sutiene, corsete, etc.
Aceasta clasa exclude:-repararea articolelor de îmbracaminte, vezi cod CAEN 9529
Cod CAEN 1414 Fabricarea de articole de lenjerie de corp
Aceasta clasa include:
- -fabricarea de articole de lenjerie de corp din materiale textile, tesute, tricotate sau crosetate, dantela etc., pentru barbati, femei si copii:
- -camasi, tricouri, izmene, chiloti, pijamale, camasi de noapte, halate de casa, bluze, slipuri, sutiene, corsete, etc.
Aceasta clasa exclude: -repararea articolelor de îmbracaminte, vezi cod CAEN 9529
Cod CAEN 1419 Fabricarea altor articole de îmbracaminte si accesorii n.c.a.
Aceasta clasa include:
- -fabricarea articolelor de îmbracaminte pentru sugari, a treningurilor, costumelor de schi, costumelor de baie, etc.
- -fabricarea palariilor si sepcilor
- -fabricarea altor accesorii de îmbracaminte: manusi, cordoane, saluri, cravate, papioane, fileuri pentru par etc.
- -fabricarea articolelor din blana pentru acoperit capul
- -fabricarea încaltamintei din materiale textile fara talpi aplicate
- -fabricarea partilor componente ale produselor enumerate anterior
Aceasta clasa exclude:
- -fabricarea castilor pentru sport, vezi cod CAEN 3230
- -fabricarea castilor de protectie (cu exceptia castilor pentru sportivi), vezi cod CAEN 3299
- -fabricarea îmbracamintei din material ignifug si a îmbracamintei de protectie, vezi cod CAEN 3299
- -repararea articolelor de îmbracaminte, vezi cod CAEN 9529
Cod CAEN 142 Fabricarea articolelor din blana
Cod CAEN 1431 Fabricarea prin tricotare sau crosetare a ciorapilor si articolelor de galanterie
Aceasta clasa include: -fabricarea articolelor de galanterie, inclusiv sosete, ciorapi, ciorapi pantalon
Cod CAEN 1439 Fabricarea prin tricotare sau crosetare a altor articole de îmbracaminte
Aceasta clasa include:
- -fabricare, tricotare sau crosetare si a altor articole de îmbracaminte:
- -pulovere, jachete, veste, jerseuri si articole similare
Aceasta clasa exclude:
- -fabricarea materialelor textile tricotate si crosetate, vezi 1341
- -fabricarea articolelor de galanterie, vezi cod CAEN 1431
9529 – Repararea articolelor de uz personal si gospodaresc n.c.a.
Această clasă include:
- -repararea bunurilor de uz personal si gospodaresc:
- -repararea bicicletelor
- -repararea si modificarea îmbracamintei
- -repararea articolelor sportive (cu exceptia armelor sportive) si a echipamentelor de campare
- -reconditionarea cartilor
- -repararea instrumentelor muzicale (cu exceptia orgilor si instrumentelor muzicale cu valoare istorica)
- -repararea jucariilor si a articolelor similare
- -repararea altor bunuri de uz personal si gospodaresc
- -acordarea pianelor
Această clasă exclude:
- -repararea masinilor-unelte portabile actionate electric, vezi 3312
- -repararea armelor sportive si recreationale, vezi 3312
Articol recomandat : Cod Caen Atelier de Croitorie 2020