Mai jos gasiti toate informatiile de care aveti nevoie pentru a alege numele firmei astfel incat ONRC sa il accepte ca fiind unic si asadar valid. Gasiti si regulile de alegere nume firma, idei denumiri, instructiuni de verificare a disponibilitatii numelui de firma si cele pentru rezervare denumire. Acest Ghid Complet Nume de Firme contine urmatoarele sectiuni:
1. Reguli Alegere Nume Firma
2. Idei denumiri Firma
3. Pasi Verificare Disponibilitate
4. Cum rezervi denumirea
5. Brand vs Numele Intreprinderii
* Nota: Puteti primi 200.00 de lei fonduri nerambursabile pentru a deschide o afacere sau pentru o firma care nu este mai veche de doi ani – prin porgramul de fonduri europene StartUp Nation: vedeti detalii aici: StartUp Nation.
1. Reguli Alegere Nume Firma
Conform ONRC, atunci cand doriti sa infiintati o firma, trebuie sa tineti cont de anumite aspecte legate de alegerea si rezervarea denumirii societatii.
Firma este numele sau, dupa caz, denumirea sub care un profesionist isi exercita comertul si sub care semneaza, iar in vederea rezervarii, firma este supusa unor operatiuni de verificare astfel incat sa indeplineasca, cumulativ, conditiile generale si speciale de legalitate, de disponibilitate si de distinctivitate fata de firmele inregistrate in registrul comertului sau rezervate in vederea inregistrarii.
Firma trebuie sa fie scrisa cu caractere latine, in primul rand in limba romana, si sa nu produca confuzie cu alte firme sau denumiri inregistrate anterior, iar dreptul de folosinta exclusiva asupra firmei se dobandeste doar prin inscrierea acesteia in registrul comertului.
O firma este disponibila, adica susceptibila de a fi apropriata de un profesionist, atunci cand nu apartine altui profesionist prin inregistrarea ei anterioara in registrul comertului.
O firma este distinctiva atunci cand consta intr-o denumire care nu este necesara, generica sau uzuala si atunci cand nu este identica sau similara cu alte firme inregistrate anterior in registrul comertului.
Distinctivitatea firmei se apreciaza atat din punctul de vedere al grafiei, cat si al topicii cuvintelor care formeaza denumirea. Nu reprezinta elemente de distinctivitate:
- a) articularea cuvintelor;
- b) inversarea ordinii cuvintelor care au intrat in componenta unei firme inregistrate sau rezervate;
- c) dublarea uneia sau mai multora dintre literele ori cifrele care au intrat in componenta unei firme inregistrate sau rezervate;
- d) adaugarea sau eliminarea adverbelor, prepozitiilor, conjunctiilor, numerelor, semnelor de punctuatie si a altor particularitati similare, avand o semnificatie vaga, precum si a abrevierilor care nu sunt de natura sa schimbe intelesul denumirii;
- e) utilizarea unor cuvinte diferite din punct de vedere semantic, dar identice fonetic;
- f) folosirea unor prescurtari ale cuvintelor care intra in componenta unei firme inregistrate sau rezervate;
- g) utilizarea simbolurilor echivalente literelor si cuvintelor, de exemplu, @, #, % etc.;
- h) utilizarea/neutilizarea diacriticelor;
- i) adaugarea, eliminarea sau inlocuirea unei parti din denumirea inregistrata sau rezervata, daca adaugarea, eliminarea sau inlocuirea nu schimba intelesul firmei sau utilizarea cuvintelor “grup”, “holding”, “company”, “trust”, “com”, “trans” ori altele asemenea;
- j) adaugarea cuvantului “Romania” indiferent de limba in care este redat.
Legislatie:
Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Capitolului 4 – Regimul firmelor si emblemelor
Normele metodologice privind modul de tinere a registrelor comertului, de efectuare a inregistrarilor si de eliberare a informatiilor, aprobate prin Ordinul Ministrului Justitiei nr. 2.594/C/2008, Capitolul 1 – Inmatricularea / Sectiunea I – Operatiuni prealabile inmatricularii / Subsectiunea 1 – Verificarea disponibilitatii si/sau rezervarea firmei
Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare
2. Idei Denumiri Firma
Mai jos gasiti o lista pe domenii cu sugestii de nume pe care le puteti folosi in componenta denumirii firmei. Pentru mai multe optiuni va recomandam folosirea unui generator gratuit de nume de firme, de exemplu Namelix .
- Idei de Nume de Firme pentru domeniul Consultanta: Zinble, Vantage, Avanti, Analytic, Zinble, Truvisory, Pletheon, Sygnific, InnerWorks, OnPoint, TitanEagle, Revial, ProNorth, CaptainIQ, ImpactPOint, Elavra, Growjectory, RealAlign, ReWind, BlueIcon, RedPorch, ThinkNoth, Sagetics, AmberForge, CloudCoder.
- Nume de Firme pentru Industria Frumusetii: Ecovani, Lush, Aura, WildMint, Sqin, Lurella, BareBeuty, Waymore, Bellavena, LeafDew, Galore, BlushBee, Camellia, Purabelle, Zelluxia, Arvessa
- Comert: Belluxa, Altriga, Blissbury, Zidello, Cloverly, Nomadic, Deeyo, Lustables, Yonovo, Zinbay, VibrantEagle,
- Educatie si Training: Zeengage, Advansity, Cura, Kiddlesticks, Aiva, ExamSnap, BrightBee, Edvicon, Ascentric, Succedably, Educierge
- Fashion: UrbanPaces, StypeRevolver, Monvelly, Infamiss, Vechetti, Wavelust, Cold, Aubrella, Stylisma
- Financiar: Finzeo, Harmoney, MoneyBase, MoneyPact, Auditous, Yisir, Avriose, CapitalCred, Upmenta
- Fitness: Outerra, Synergym, Luxebury, Sculptex, Undefeated, Vervox, Surgg, Enbria, Infinitric, Vyergy, FitAmour
- Horeca: Thrive, Anybelly, Smochys, SimplyHot, Mamychefi, Purged, Nectora, Hankering, Eatable
- Santate: Trivanta, Nutricient, Alivean, Aiva, Mindbloom, remedies, Renew, Nutrivano, Vitalif
- Marketing: Truvosry, Corceptive, Strydo, Acceron, Liftly, Vantous, Risello, Vodzy, Emergity, Vynx
- Socal Networking: Swish, Triber, NewHorizons, Earbender, FlipClip, Hookably, Chirpzi, Chattiest, Whupr, Hiqy, Communito, Blabful
- Tech: AnalytIQ, trudvisory, Insperon, Luxsit, Infocused, Yolk, Quantic, Overview, Gaxa, Gizmos, Iterics, Overleap, Qanva, Codvo, Tchtuity
- Travel: Quterra, Explorella, Bagaroo, Viavix, Evamont, Relaxaways, Tourlistic
3. Pasi Verificare Disponibilitate
Verificarea disponibilitatii firmei se face pe websiteul ONRC, la linkul urmator: ONRC Verificare Disponibilitate
Va trebui intai sa creati un cont nou si sa completati datele dumneavoastra, confirm instructiunilor ONRC:
1. Solicitant
Lista de profiluri contine profilurile salvate anterior prin cererile online si se poate creea un profil nou prin «Adauga»
- Se poate modifica, sterge sau alege un profil din lista
- Butonul «Pasul urmator» selecteaza implicit profilul din « Contul meu »
- Pentru solicitantul cetatean roman se completeaza obligatoriu localitatea, actul de identitate, seria si numarul
Important! Persoana care formuleaza cererea va fi afisata pe dovada de rezervare si aceasta trebuie sa aiba calitatea de asociat/actionar/imputernicit in viitoarea firma care va fi inmatriculata
Apoi treceti la sectiunea solicitare
2. Solicitare
- Se completeaza denumirea solicitata si se alege forma juridica din lista afisata, dupa care se actioneaza butonul «Verifica» pentru verificarea disponibilitatii:
- Denumirea nu trebuie sa contina deloc forma juridica.
- Pentru persoanele fizice autorizate, denumirea trebuie sa fie identica cu cea din cartea de identitate (inclusiv liniuta si ordinea nume prenume)
- In cazul in care denumirea poate fi rezervata, utilizatorul trebuie sa aleaga motivul solicitarii. In acest caz, este afisata o lista cu denumirile avand un anumit grad de similaritate, care va fi listata ca anexa la dovada de rezervare. Aprecierea disponibilitatii denumirii o va face persoana desemnata cu ocazia solutionarii dosarului de inmatriculare
- Denumirea este rezervata temporar (maxim 15 min) pana la transmiterea solicitarii, iar dupa ce s-a transmis cererea, rezervarea devine permanenta si se inscrie in catalogul de denumiri
- In cazul in care denumirea nu poate fi rezervata, este afisata lista denumirilor identice/similare in functie de gradul de similaritate (diferenta de 1 – 3 caractere fata de denumirile existente in catalog)
- In cazul in care denumirea solicitata contine cuvinte/sintagme interzise conform legii 26/1990, este afisat un mesaj de avertizare si utilizatorul poate apasa linkul «Denumirea propusa contine cuvinte/sintagme ce nu pot fi folosite conform legii 26/1990»
- In cazul in care denumirea solicitata contine cuvinte/sintagme pentru care este necesar avizul din partea autoritatilor publice, este afisat un mesaj de avertizare si utilizatorul este redirectat catre formulare online “Verificari preliminare” pentru a trimite solicitarea de rezervare
- In cazul unor verificari repetate, sistemul valideaza prin codul CAPTCHA utilizatorul uman prin butonul «Introduceti codul»
- Daca denumirea se poate rezerva, fiind disponibila cu similarititi, se permite transmiterea solicitarii
- Daca denumirea nu este disponibila, utilizatorul poate relua procedura de verificare completand o denumire noua
3. Transmitere solicitare
- La pasul «Transmitere solicitare» sunt afisate in sumar informatiile despre solicitant, data expirarii rezervarii, motivul si denumirea aleasa.
Este raspunderea utilizatorului sa verifice si sa se asigure ca denumirea aleasa este cea dorita, deoarece dupa ce se transmite nu mai poate reveni la pasii anteriori.
Atentie! Dupa transmiterea solicitarii, sistemul va genera in maxim 15 – 20 min dovada de rezervare si va afisa linkul de descarcare la fisierul pdf semnat electronic.
4. Descarca dovada de rezervare
Pe pagina «Detalii» a cererii , sistemul afiseaza informatii privind:
- Numar portal, numar inregistrare, numar verificare, denumire solicitata
- Solicitant, adresa, motivul solicitarii, data expirarii
Utilizatorul va astepta pana cand dovada de rezervare este generata cu succes in portal, caz in care este afisat link-ul pentru descarcarea dovezii de rezervare .
- In dreptul etichetei «Document» apare link-ul «Descarca(pdf) », prin care se poate descarca dovada de rezervare (semnata electronic)
- Solicitantul va fi informat pe email, atunci cand dovada de rezervare este disponibila in portal
Atentie! Pe adresa de e-mail, declarata initial la inregistrarea contului in portal, se va transmite intreaga corespondenta legata de tranzactiile online efectuate prin accesarea acestui serviciu.Atragem atentia ca atunci cand, in cadrul serviciului online de rezervare, utilizatorul stationeaza mai mult de 5 minute (ramane intr-o anumita pagina fara a mai efectua nicio actiune), acesta va fi verificat prin introducerea codului Captcha sau va fi necesar un refresh al paginii.
4. Cum si Unde Rezervi Denumirea Firmei
Rezervarea denumirii firmei face la sediul ONRC sau online pe website-ul ONRC.
In cazul in care ati rezervat denumirea onlline, pe website-ul ONRC, aceasta este valabila 48 de ore. Daca nu ajungeti la ONRC in 48 de ore pentru a completa cererea de infiintare a firmei pe baza dovezii rezervarii denumirii, sau nu reusiti sa rezervati online, atunci trebuie sa mergeti la sediul ONRC. Rezervarea pe care o faceti acolo este valabila 3 luni.
A. Daca mergeti la sediul ONR va trebui sa completati o Cerere Rezervare Denumire, care vi se va inmana acolo.
B. Pentru varianta online, Pasii pentru listarea dovezii de rezervare, confirm ONRC sunt urmatorii:
1. Pe pagina «Detalii» a cererii , sistemul afiseaza informatii privind:
- Numar portal, numar inregistrare, numar verificare, denumire solicitata
- Solicitant, adresa, motivul solicitarii, data expirarii
2. Utilizatorul va astepta pana cand dovada de rezervare este generata cu succes in portal, caz in care este afisat link-ul pentru descarcarea dovezii de rezervare .
- In dreptul etichetei «Document» apare link-ul «Descarca(pdf) », prin care se poate descarca dovada de rezervare (semnata electronic)
- Solicitantul va fi informat pe email, atunci cand dovada de rezervare este disponibila in portal
Atentie! Pe adresa de e-mail, declarata initial la inregistrarea contului in portal, se va transmite intreaga corespondenta legata de tranzactiile online efectuate prin accesarea acestui serviciu. Atragem atentia ca atunci cand, in cadrul serviciului online de rezervare, utilizatorul stationeaza mai mult de 5 minute (ramane intr-o anumita pagina fara a mai efectua nicio actiune), acesta va fi verificat prin introducerea codului Captcha sau va fi necesar un refresh al paginii.
5. Brand vs Denumirea Intreprinderii
Denumirea intreprinderii (societatii) si Brandul sunt doua notiuni diferite. Denumirea intreprinderii este numele pe care il dai tu firmei, nume care apare pe facturi, contracte si alte documente oficiale ale firmei si pe care o obtii de la Registrul Comertului. In sectiunile anterioare 1, 3 si 4 am facut referire la denumirea intreprinderii cand vorbeam de numele firmei. In schimb, Brandul este imaginea firmei, “personalitatea” ei. In realitate, uneori cele doua pot fi identice/similare sau total diferite. De exemplu in cazul Sony, IBM sau Nike brandul coincide cu numele intreprinderii. Dar in cazul Procter & Gamble cele doua difera, brandurile acestei companii fiind de exemplu Gilette, Olay sau Duracell.
Care sunt elementele cheie pentru alegerea unui brand?
Exista mai multe retete de succes pentru alegerea brandului, insa toate au in componenta urmatoarele caracteristici:
- Relevanta – Brandul ar trebui sa fie potrivit sau chiar sa sugereze domeniul tau de activitate
- Usor de Retinut – trebuie sa sune bine si sa ramana in mintea viitorilor consumatori
- Sa transmita beneficii – trebuie sa transmita ceea ce pot obtine clientii de la afacerea ta: calitate, profesionalism, confort, rapiditate, etc.
Completeaza formularul de mai jos pentru iar noi te vom suna pentru o evaluare gratuita a eligibilitatii tale si identificarea oportunitatilor de finantare cu Fonduri Europene
Afla ce fonduri nerambursabile poti primi pentru firma ta
Fii primul care afla cand apar noi programe de Fonduri Europene Nerambursabile
Aboneaza-te la Newsletter