Demararea unei afaceri pe fonduri europene nerambursabile in domeniul cofetarie – patiserie implica mult mai multe decat oferirea unor delicii dulci, de nerefuzat. Pe langa doza de creativitate necesara la prepararea prajiturilor este nevoie si de intelegerea unor aspecte legale, financiare sau de resurse umane si parcurgerea unor pasi necesari pentru infiintarea firmei, autorizare, etc. Am pregatit pentru tine un ghid complet cu ajutorul caruia te poti asigura ca ai planificat bine afacerea, ca ai infiintat firma corect si in conformitate cu cerintele legale, cu 6 pasi simpli de urmat.
2. Identificarea liniei de fiantare nerambursabila
4. Pasi accesare fonduri europene
7. Servicii Consultanta Fonduri Europene Laborator Cofetarie Patiserie
1. PLANIFICAREA AFACERII
Alege tipul afacerii
Un prim pas in faza de planificare a afacerii este alegerea tipului afacerii. Hotaraste daca vei merge doar pe un laborator de cofetarie – patiserie, sau pe laborator cu spatiu de desfacere. In functie de aceasta decizie vei alege locatia.
Locatia:
In cazul in care mergi pe varianta de laborator si spatiu de desfacere (cafenea), atunci trebuie sa tii cont de mai multi factori: conditiile socio-economice din zona, respectiv situatia economica a regiuniii/ localitatii/cartierului. In general antreprenorii ales pozitionarea unui local de lux intr-o zona centrala, in timp ce un local cu preturi medii sau mai mici decat pretul pietei este pozitionat mai degraba in zone de cartier. Nu este o regula insa, exista si exceptii. Studiaza concurenta, vezi ce functioneaza in localitatea unde doresti sa demarezi afacerea, invata din greselile celor care au incercat si nu au reusit. Daca hotarasti sa deschizi doar laborator de cofetarie fara spatiu de desfacere, cu livrare la domiciliu, atunci locatia este mai putin importanta. In acest caz factorul principal va fi probabil pretul (bineinteles si saptiul trebuie sa se otriveasca necesitatilor).
*Nota: Chiria spatiului reprezinta o cheltuiala eligibila in cadrul programului StartUp Nation
Amenajare Laborator Cofetarie – Schita Spatiului
Cand alegi spatiul trebuie sa tii cont ca acesta trebuie sa iti permita amenajarea laboratorului de cofetarie conform normelor in vigoare:
- Realizarea numarului necesar de cai de acces
- Echipamentele trebuie amplasate in ordine logica, conform fluxului de productie
- Spatiul sa permita pozitionarea chiuvetei / chiuvetelor conform fluxu;ui de productie
- Ventilatie eficienta
Nu uita: Pentru ca un laborator de cofetarie sa primeasca avizele sanitare de functionare trebuie sa aiba spatii distrinte pentru productie, depozitare si vanzare. Schita laborator cofetarie va trebui depusa pentru autorizare, deci este vital ca aceasta sa fie in conformitate cu cerintele de mai sus. Vezi sectiunea 5 Autorizare pentru detalii.
Echipamente necesare
-
- Mese inox / Banc de lucru – Acestea sunt necesare pentru diverse activitati in cadrul laboratorului de cofetarie / patiserie si vor fi prietenul cel mai bun al cofetarului. Aici vei modela aluatul, vei orna prajiturile sau vei face ultimele retusuri la torturi.
- Vitrina de prezentarea a produselor – Prezentarea produselor este esentiala in orice cofetarie. Tenteaza-ti clienti imediat ce intra pe usa cu un display de sticla elegant, plin de toate bunatatile pe care stii sa le faci.
- Echipamente frigorifice – Ouale, laptele, frisca, smantana sunt ingrediente cheie pentru majoritatea produselor de cofetarie / patiserie. Asigura-te ca le stochezi corespunzator intr-o unitate frigorifica.
- Aragaz profesional – pentru pregatirea cremelor, a sosurilor pentru patiserie sauprajirea nucilor.
- Cuptoare profesionale – Le alegi In functie de produsele pe care vrei sa le prepari in laborator. Cuptoarele pe convectie sunt ideale pentru prajituri si torturi, iar cele cu tuburi anulare pentru paine pe vatra. Exista diferite marci pe piata, deci multe variante, asigura-te insa ca au un sistem de calitate de distributie a caldurii, eventual sistem de aburi / sistem de vaporizare independent si ca sunt usor de utilizat.
- Mixer planetar / Malaxor – Acestea stau la baza oricarui laborator de cofetarie. In general sunt considerate necesare cel putin: un mixer mare, un blender si doua mixere verticale. Cu acestea vei putea sa bati ouale pentru meringue, sa aerezi untul sau sa prepari aluatul. Este de preferat ca malaxorul sa aiba doua motoare electrice, unul pentru rotirea cuvei si unul pentru rotirea bratului spiralat si doua viteze de malaxare, eventual si temporizator.
- Masina de macinat nuca / migdale / alune – Pentru o macinare optima aceasta trebuie sa permita reglarea individuala a grupurilor de taiere.
- Masina foietaj – Intinderea aluatului manual necesita timp si mult efort. O masina de foietaj ajuta la standardizarea procesului si la economisirea timpului angajatilor / folosirea acestuia pentru alte activitati.
- Masina profesionala de spalat vase – indispensabila din orice laborator de cofetarie te va ajuta sa pastrezi ustensilele curate. Este ideal sa iaba o functie de reducere a zgomotului, structura de inox si o capacitate corespunzatoare.
- Cantar – Acesta este unul dintre elementele principale necesare, faina fiind ingredientul principal in patiserie, iar masurarea gresita a acesteia una dintre cele mai frecvente greseli in domeniu. Alege un cantar digital cu doua zecimale si functie TARA.
- Boluri / Castroane pentru amestecuri – In loc sa achizitioanti un set de castroane de diferite dimensiuni, alegeti cateva de otel inoxidabil si cel putin unul de sticla de dimensiuni similare. Stai departe de aluminiu, deoarece ingredientele acide vor reactiona cu metalul si vor schimba aroma cremelor.
- Tavi – Sunt necesare tavi de patiserie si tavi pentru chec, forme de copt rotunde cu laterala detasabila pentru blaturi de tort.
- Altele: robot de bucatarie, masina de dozat si pulverizat creme / ciocolata, masina pasteurizat crema, pensule, spatule, forme biscuiti, sau turta dulce, forme de copt din silicon, forme de prajituri, ustensile pentru ornat, cutite de patiserie, sucitoare, taietoare aluat, termometru, razatoare, dospitor,masina taiat si ambalat.
- Mese inox / Banc de lucru – Acestea sunt necesare pentru diverse activitati in cadrul laboratorului de cofetarie / patiserie si vor fi prietenul cel mai bun al cofetarului. Aici vei modela aluatul, vei orna prajiturile sau vei face ultimele retusuri la torturi.
*Nota: Costul echipamentelor reprezinta cheltuieli eligibile in cadrul programului StartUp Nation (adica pot fi cumparate cu ajutorul fondurilor europene).
Analiza pietei
Vezi care iti sunt competitorii, unde este localizata afacerea lor, cine le sunt clientii tinta si in functie de acestea stabileste-ti si tu o strategie pentru afacere. Daca esista o nisa de piata pe care competitia nu o acopera atunci ai un avantaj pe care il poti exploata.
Cat costa sa deschizi un laborator de cofetarie – patiserie
Pretul amenajarii si al utilajelor necesare unui laborator de cofetarie difera de la un furnizor la altul, in functie de marimea spatiului si a afacerii pe care doresti sa o demarezi. Daca intri pe website-urile furnizorilor poti calcula si singur cat costa sa deschizi un laborator de cofetarie patiserie. Vei ajunge la concluzia ca pretul este undeva intre 100.000 si 250.000 de lei. Costul nu ar trebui sa reprezinte o problema pentru tine, pentru ca prin StartUp Nation se acorda 200.000 de lei pentru demararea unei astfel de afaceri, iar si mai important: acest program nu necesita cofinantare din partea ta.Intr-adevar exista niste costuri initiale, inainte de depunerea proiectului pe care trebuie sa le acoperi, si anume cele cu deschiderea firmei (pana in 1.000 – 2.000 lei). In cazul in care alegi sa nu iti faci proietul pentru accesare fonduri europene singur, atunci vei acoperi tot tu avansul dat firmei de consultanta, urmand ca dup acastigarea proiectului restul comisioului de consultanta sa fie o cheltuiala eligibila in cadrul programului StartUp Nation (deci se acopera din fonduri nerambursabile).
Laborator Cofetarie Patiserie prin StartUp Nation – vezi mai multe detalii despre program aici
2. IDENTIFICARE LINIE FINANTARE NERAMBURSABILA
Gasire a liniei de finantare potrivite este vitala, programul trebuie sa fie cel pentru care sunt eligibile: ideea de afacere, beneficiarul si nu in ultimul rand costurile necesare implementarii proiectului. Principalul program prin care puteti accesa fonduri europene nerambursabile pentru deschiderea unui laborator de cofetarie – patiserie este StartUp Nation. Informatii despre program gasiti la sectiunea Consultanta StartUp Nation.
3. INFIINTAREA FIRMA PENTRU DESCHIDERE LABORATOR COFETARIE PATISERIE
Accesarea de fonduri europene pentru un laborator de cofetarie – patiserie nu schimba cu nimic pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru infiintarea societatii. Nu intreba la ONRC daca e nevoie de acte supliemntare in cazul in care , nu iti va raspunde nimeni la aceasta intrebare.
Inainte de a depune dosarul pentru infiintare trebuie sa verifici disponibilitatea numelui (se poate face online sau la sediul ONRC), si sa rezervi numele (doar la ONRC). Trebuie sa hotarasti ce forma juridica preferi, cea mai uzuala pentru deschiderea unui laborator de cofetarie /patiserie fiind SRL (Societate cu Raspundere Limitata).
Codul CAEN pentru desfasurarea activitatilor unui laborator cofetarie patiserie este 1071 – Fabricarea painii; fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie.
Vezi mai multe detalii despre ce coduri CAEN sunt necesare pentru un laborator de cofetarie patiserie.
Dupa gasirea si rezervarea numelui, documentele/ formularele pe catre trebuie sa le depui la ONRC sunt:
Documente Necesare Infiintare Societate pentru Deschidere Laborator Cofetarie Patiserie
-
- Cerere de Inregistrare societate.
- Anexa 1 si Anexa 2.
- Daca este cazul – Declaratii Model 1 pentru persoane juridice care nu desfasoara activitati la sediul social ; sau Model 2 care specifica respectarea legislatiei.
- Dovada verificarii disponibilitatii si a rezervarii firmei.
- Daca se foloseste o denumire care apartine/a apartinut altei firme, atunci este necesar acordul pentru utilizarea denumirii.
- In cazul asociatilor unici este necesara Declaratia ca acesta este asociat unic intr-o singura societate cu raspundere limitata.
- Actul Constitutiv (ONRC ofera serviciul de elaborare a actului constitutiv).
- Document care sa ateste dreptul de folosinta a spatiului sediu social.
- Cerere Inregistrare document care atesta ca sediul social nu a fost instrainat.
- Declaratie sediu social.
- Dovezile privind efectuarea varsamintelor subscrise (pentru aporturi in numerar: foaie de varsamant / ordin de plata / chitanta CEC; pentru aporturi in natura subscrise la capitalul social: facturi, titluri de proprietate asupra bunurilor mobile, inclusiv certificatul de sarcini a acestor bunuri).
- Actele privind proprietatea pentru aporturile in natura (pentru imobile este necesar si certificatu constatator al sarcinilor de care sunt grevate).
- Declaratii persoane care urmaza sa devina fondatori.
- Acte identitate persoane care vor fi fondatori.
- Specimene de semnatura.
- Cetatenii straini sau reprezentantii acestora vor trebui sa dea o declaratie.
- Declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice.
- Declaratie privind plata tarifului legal.
- Dacă este cazul: actele de inregistrare ale fondatorilor, administratorilor, cenzorilor; avizul privind schimbarea destinaţiei imobilelor colective cu regim de locuinta.
Toate aceste formulare / docuemnte le gasiti pe websitul ONRC la sectiunea Inmatriculari – selectati Persoane Juridice.
4. PASI ACCESARE FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE PENTRU DESCHIDERE LABORATOR COFETARIE PATISERIE
De la idee la implementare, de la Persoana Fizica la Beneficiar.
5. AUTORIZARE
- Aviz de functionare eliberat de Primaria Locala pentru spatiul cofetariei- patiseriei. Unitatile care au terasa necesita autorizare suplimentara pentru aceasta.
- Autorizatia Politiei Sanitar Veterinare – Aceasta se obtine de la Autoritatea Sanitar Veterinara si pentru siguranta Alimentelor judeteana. Pentru ca un laborator de cofetarie sa primeasca avizele sanitare de functionare trebuie sa aiba spatii distrinte pentru productie, depozitare si vanzare. Mai multe informatii gasiti pe http://www.ansvsa.ro
6. PROMOVAREA AFACERII
Activitatile de marketing sunt vitale oricarei afaceri, in special start-up-urilor. StartUp Nation permite efectuarea acestui tip de cheltuieli (sunt considerate cheltuieli eligibile)
Numele Firmei
Numele firmei sau o reclama luminoasa nu trebuie sa lipseasca din fata sediului, Nu intotdeauna este evident ce se intampla dupa o vitrina de sticla. Daca ai ales o locatie vizibila, intr-o zona cu mult trafic profita de acest fapt pentru a te promova cu un panou publicitar unde poti afisa ofertele speciale, promotiile, etc.
Website
Costul unui website este o cheltuiala eligibila in cadrul programului StartUp Nation, deci de ce sa nu profiti de acest lucru? Un website cu informatii complete si actualizate despre serviciile oferite reprezinta cel mai simplu mod de a atrage clientii. De asemenea, in contextul in care majoritatea cofetariilor nu au un website, tu vei avea un avantaj competitiv.
Fluturasi publicitari
Imparte fluturasi publicitari. Asigura-te ca toata lumea afla ca s-a mai deschis o cofetarie in zona.
Recomandari
O buna parte din noii clienti va veni la tine prin recomandari de la alti clienti multumiti. Asigura-te deci ca iti construiesti o relatie buna cu orice client, cine e multumit te va recomanda si prietenilor.
Targuri de nunti
Participa la targurile de nunti, clientela pe care ti-o vor aduce poate fi vitala pentru afacere.
Alte activitati de promovare:
Listare pe website-urile locale, vouchere de reducere, e-mail marketing, fa-ti un cont de Facebook, LinkedIn, etc.
7. SERVICII CONSULTANTA FONDURI EUROPENE LABORATOR COFETARIE PATISERIE
Neotrust ofera suport in toate stadiile accesarii de fonduri europene nerambursabile, de la idee si pana la auditul proiectului implementat.
Costul serviciilor de Consultanta Fonduri Europene Nerambursabile pentru Deschiderea un Laborator de Cofetarie – Patiserie reprezinta o cheltuiala eligibila in cadrul StartUp Nation.
Completeaza formularul de mai jos pentru iar noi te vom suna pentru o evaluare gratuita a eligibilitatii tale pentru a deschide un Laborator Cofetarie Patiserie cu Fonduri Europene Nerambursabile
Fii primul care afla cand apar noi programe de Fonduri Europene Nerambursabile
Aboneaza-te la Newsletter
ALTE IDEI DE AFACERI CU FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE
Spalatorie Auto
Daca esti pasionat de autovehicule si doresti sa infiintezi o spalatorie, trebuie sa stii ca investitia poate fi acoperita din fonduri nerambursabile. Aceasta afacere iti ofera si posibilitati de activitati adiacente (spalatorie covoare).
Print Shop
Investitia presupune echipamente de printare, taiere, amenajarea spatiului si dotare cu cel putin un calculator, toate acoperite din fonduri europene. O afacere profitabila care ofera servicii de printare brosuri, copiere, printare carti, cataloage, taiere, legare, etc
BLOG
Articole recente
Cum Se Pregateste Un Proiect de Fonduri Europene In 2021
Afla cum se pregateste un proiect cu fonduri europene nerambursabile in anul 2021: care sunt pasii [...]
Cum Deschizi un Salon de Infrumusetare cu Fonduri Europene – Ghid complet
Industria frumusetii este estimata la miliarde de dolari la nivel mondial, domeniul ingrijirii parului contribuind la [...]