Cum poate fi respins un proiect cu punctaj maxim?

Inainte sa vorbim despre motivele pentru care un proiect poate fi respins haideti sa trecem in revista etapele procesului de selectie Start-Up Nation pentru ca este de mare ajutor in intelegerea motivelor pentru care un proiect nu se califica pentru a primi finantare. Iar referitor la terminlogie, in mod cotidian se foloseste “respins” pentru a desemna faptul ca nu se primeste finantarea dorita, insa daca intrebati un consultant el va face diferenta intre:

  • aplicant selectat/neselectat de Registrul Electronic (statutul selectat este primit la finalul etapei 4 – aceasta terminologie se refera la faptul ca sunteti pe drumul cel bun, dar inca nu este 100% sigur ca veti primi finantarea – vedeti mai jos detalii despre etapele procesului de accesare fonduri europene).
  • admis/ respins / admis in lista de asteptare (la finalul etapei 5) – admis in lista de asteptare nu inseamna ca veti primi finantarea, ci ca exista sanse sa fiti admis doar in cazul in care se elibereaza locuri, pentru a nu depasi locurile bugetate (beneficiari care renunta de exemplu).
  • neeligibil (in anumite situatii puteti afla ca sunteti neeligibil la finalul etapei 6 – eligibilitatea trebuie insa verificata inainte de depunerea dosarului de catre un consultant / sau de dumneavoastra daca va faceti singuri proiectul).
  • admis/aprobat pentru finantare – urmeaza sa semnati contractul de finantare si apoi sa implementati proiectul si sa primiti fondurile europene nerambursabile.
MOtive pentru care iti poate fi respins proiectul Start-Up Nation - o stampila pe care scrie cu rosu REJECTED.

Etapele Procesului de Selectie Start-Up Nation

  • 1. Deschidere Sesiune Depuneri – Deschiderea oficiala a aplicatiei online prin care se depun proiectele pentru programul Start-Up Nation este anuntata de catre Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat in general cu 3 luni in avans.

  • 2. Depunere Proiecte/ Dosare – Fie ca o numim etapa depunerii dosarelor, a proiectelor sau trimiterea planurilor de afacere in Registrul Electronic, aceasta etapa este decisiva pentru separarea viitorilor castigatori de perdanti. Ea presupune o atentie sporita la detalii.

  • 3. Generarea automata a punctajului la depunerea dosarului – se genereaza automat punctajul de catre Registrul Electronic

  • 4. Sortarea Proiectelor – in ordine descrescatoare in functie de punctaj

  • 5. Departajare suplimentara – Daca exista mai multe proiecte decat permite bugetul care sa aiba acelasi punctaj se trece la criterii de departajere aditionale – lista se sorteaza conform criteriilor in ordine descrescatoare:

    • domeniul de activitate
    • procentul obtinut la criteriul Ponderea Echipamentelor Tehnologice
    • numarul de locuri de munca ce urmeaza a fi create.
    • data si ora inscrierii in program
  • 6. Verificarea manuala – care include, dar nu este limitata la:

    • Verificarea dosarului – documente lipsa, valabilitate documente, etc
    • Verificarea Planului de afaceri
    • Verificarea Proiectiilor Financiare
    • Corelarea cheltuielilor bugetate cu domeniul de activitate
    • In aceasta etapa se cer si clarificari aditionale
  • 7. Anuntarea rezultatelor finale: cei Admisi pentru Finantare

10 Motive pentru care un proiect poate fi considerat neselectat respins/ neeligibil

Pe langa motivul de a nu avea punctaj destul de mare pentru a fi considerat in lista celor 10.000 de firme castigatoare Start-Up Nation, care este un criteriu evident si nu mai necesita explicatii, va mai enumeram cateva motive potentiale pentru care un proiect de 100 de puncte poate fi respins:

1. Lipsesc documente sau unele documente nu sunt conforme/ nu sunt valabile

2. Ai fost declasat de alti aplicanti care au avut acelasi punctaj ca si
tine, dar un domeniu de activitatea mai bine cotat (de exemplu
Productie sau Servicii Creative, care sunt domenii foarte bine cotate) –
in urma criteriilor de departajare suplimentara.

3. Ai fost declasat de alti aplicanti care au avut acelasi punctaj ca si
tine, acelasi acelasi domeniu de activitate , insa procent mai mare obtinut pentru criteriul Ponderea Echipamenetelor Tehnologice.

4. Ai fost declasat de alti aplicanti care au avut acelasi punctaj ca si tine, acelasi acelasi domeniu de activitate , acelasi procent obtinut la criteriul Ponderea Echipamenetelor Tehnologice, insa au depus proiectul mai repede decat tine. Da, si acesta este un criteriu de departajare suplimentara.

5. Ai fost declasat de alti aplicanti care au avut acelasi punctaj ca si tine, insa mai multi angajati bugetati. Pur si simplu nu te-ai clasat destul de sus pe lista la departajarea pe criterii aditionale

6. Nu esti eligibil – poate ai mai avut o afacere cu acelasi cod CAEN

7. Unele cheltuieli bugetate nu sunt in concordanta cu domeniul ales – In general se urmaresc intentii de fraudare, insa si aplicanti de buna credinta pot cadea in aceasta capcana daca nu reusesc sa isi prezinte clar ideea de afacere, sa organizeze logic bugetul si planul de afacere

8. Calitatea planului de afacere lasa de dorit.

9. Calcule gresite in cadrul proiectiilor financiare. – calitatea proiectiilor financiare.

10. Neconcordante intre planul de afacere si selectiile facute de aplicant in Registrul Electronic

Share This Post!

C

AFLA MAI MULTE DESPRE

START-UP NATION

Articolul 10 Motive pentru care iti poate fi respins proiectul Start-Up Nation face parte din Ghid Start-Up Nation. Vezi si alte Capitole

Motive respingere proiecte Start-Up Nation

FORMULAR CONSULTANTA GRATUITA

Completeaza formularul de mai jos si un consultant Neotrust te va suna pentru o sedinta de consultanta gratuita.

    Invata sa scrii singur cereri de finantare & proiecte si sa accesezi fonduri europene

    Fii primul care afla cand apar noi programe de Fonduri Europene Nerambursabile

    Aboneaza-te la Newsletter