Valoare Finantare

15.000 euro

Intensitate Finantare

  • 100% fonduri europene – contributie proprie 0%

  • Intensitate Finantare = Reprezinta un anumit procent din totalul costurilor eligibile ale proiectului, procent care este acoperit de fonduri europene nerambursabile.

Eligibilitate Beneficiar

  • Persoane, PFA, II, IF, SRL
  • Minim 8 clase absolvite

  • Sa va fi inregistrat cu terenuri/animale la Primarie/APIA/DSVSA pe numele dvoastra cu cel putin 24 de luni in urma (chiar daca atunci cand v-ati inregistrat nu aveati PFA, II, SRL, etc)
  • Sa nu fi accesat masurile 6.1, 112, 141 sau 6.3 (nici solicitantul nici sotul/sotia)
  • Sa detineti/luati in arenda/in concesiune terenuri /animale de o anumita valoarea economica pentru a fi eligibil sa depuneti proiect (minim 4000 SO)- vezi detalii Valoare SO mai jos

Angajamente

  • Demararea Planului de Afaceri trebuie sa înceapa în termen de cel mult 9 luni de la data deciziei de acordare a sprijinului
  • STABILIRE Domiciliu si Loc de munca beneficiar la max 75 km de locatia implementarii in max 9 luni de la decizia de aprobare
  • Inaintea solicitării celei de-a doua tranșe de plată, beneficiarul face dovada creşterii performanţelor economice ale exploatației (realizare vanzari egale cu 20% din prima transa)

Cheltuieli Eligibile

  • Pot fi cumparate animale vii, teren sau material biologic
  • Constructia de cladiri necesare in cadrul fermei

  • Echipamente, utilaje

  • Salarii

  • Consultanta, Proiectare, Marketing

Vezi mai jos mai multe detalii referitoare la Grila de Punctaj

Solicita o sedinta Gratuita de Consultanta PNDR 6.3 Sprijin pentru Dezvoltarea Fermelor Mici

Completeaza formularul si un consultant Neotrust te va suna in cel mai scurt timp. Vom verifica eligibilitatea si vom calcula sansele de castig.

    IDEI DE PROIECTE PRIN Programul de fonduri europene pentru Tineri Fermieri PNDR 6.3 Sprijin pentru Dezvoltarea Fermelor Mici

    Pentru toate ideile de mai jos, prin intermediul fondurilor europene nerambursabile se poate cumpara teren, utilaje, sere pentru cultura legume, animale, etc. De asemenea se pot plati salarii sau servicii de consultanta pentru scrierea proiectului care trebuie depus in vederea primirii de finantare europeana nerambursabile. Se pot construi hambare sau alte cladiri necesare bunei functionari a fermei.

    O sera de legume achizitionata cu ajutorul de fonduri europene pentru tineri fermieri: se vad rosii coapte atarnand pe tulpini verzi intr-o sera moderna.

    Sere de legume

    Culturi de camp

    Consultnata fonduri europene cultivare legume proaspete, sanatoase - intr-un cos de rachita se regasesc morcovi, ceapa, ardei, rosii, ridichi.

    Culturi mixte

    Instalarea Tinerilor Fermieri masura 6.2 Fonduri Europene pentru culturi si crestere animale - o ferma pe un camp galben, iar in fundal cerul si soarele la apus.

    Culturi si crestere animale

    Fonduri europene pentru vaci, o tanara care zambeste, imbracata in camasa in carourisi vesta, in fata unor vazi de lapte.

    Crestere bovine pentru lapte / carne

    Consultanta Program 6.1 Instalarea tinerilor fermieri - exista fonduri europene nerambursabile pentru infiintarea unei plantatii de zmeur.

    Arbusti / Pomi fructiferi

    Sprijin pentru tineri fermieri fonduri europene nerambursabile pentru apicultura, crestere de albine, un fagure de miere tinut in mana aduna albinele din imprejurimi.

    Apicultura

    Ferma mixta de animale

    Program 6.1 Instalarea tinerilor fermieri fonduri europene pentru culturi de vita de vie - o vie tanara, strugurii atarna in ciorchine coapte, imbietoare, lparfumate, delicioase.

    Viticultura

    NEOTRUST

    Consultanta Fonduri Europene

    Va stam la dispozitie cu urmatoarele Servicii de Consultanta POR 2.2 :

    Grila de Punctaj PNDR Fermieri SM 6.3 Sprijin pentru Dezvoltarea Fermelor Mici:

    1 Principiul sectorului prioritar care vizează sectoarele: zootehnic (bovine, apicultură, ovine și caprine) și vegetal (legumicultura, inclusiv producere de material saditor, pomicultura și producere de samânţă)

    max 30
    Legumicultura (inclusiv ciupercarii) sau producere samanta / material saditor legume 15
    Producere samanta /material saditor cu exceptia celor pt legumicultura 12
    Pomicultura, exceptand pepinierele 10
    Bovine 15
    Apicultura 12
    Ovine si Caprine 10

    2 Principiul femelor de familie

    max 15
    Prioritizarea fermelor de familie10 conform definiției cuprinse în PNDR
    2014 – 2020 și care se încadrează în dimensiunea fermei mici (4.000 – 11.999 € S.O.)
    30

    3 Principiul nivelului de calificare în domeniul agricol

    max 20
    1. Solicitantul a absolvit cu diplomă de studii superioare în domeniul agricol 20
    2. Solicitantul a absolvit studii postliceale sau liceale în domeniul agricol 15
    3. Formare profesională care conferă un nivel de calificare superior nivelului minim obligatoriu solicitat prin eligibilitate şi anume, prin studii/ curs de calificare în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară de cel puţin Nivel 1 de calificare profesională, conform legislaţiei aplicabile la momentul acordării certificatului de calificare profesională. SAU recunoastere centru evaluare 10
    4. Solicitantul prezintă dovada de absolvire a unor cursuri de inițiere/ instruire/ specializare în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară, care nu necesită un document eliberat de formatorii recunoscuţi de către ANC şi presupune un număr de ore sub numărul de ore aferent Nivelului I de calificare profesională. 5

    4 Principiul potențialului agricol care vizează zonele cu potențial determinate în baza studiilor de specialitate

    max 30
    1. Proiectul este implementat într-o zonă cu potențial ridicat (conform studiului ICPA -anexat) 30
    2. Proiectul este implementat într-o zonă cu potențial mediu (conform studiului ICPA anexat) 25

    5 Principiul raselor/ soiurilor autohtone

    5
    TOTAL 100

    Despre Dimensiunea Economica a Exploatatiei (adica terenurile si animalele) Fermierului pentru a se putea depune dosarul pe programul PNDR 6.3 Sprijin pentru Dezvoltarea Fermelor Mici :

    Pentru a fi eligibil sa depuna dosarul la programul PNDR SM 6.3 Sprijin Sprijin pentru Dezvoltarea Fermelor Mici, terenurile si animalele pe care le detineti / le aveti luate in arenda/concesiune trebuie sa aiba o valoare economica de cel putin 4000 SO si cel mult 11999 SO

    1. Dar ce este acest SO si cum se calculeaza?

    Pe Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 dintre elementele care stau la baza determinarii eligibilitatii si punctajul unui proiect nu mai face parte “UDE” (Unitatea de Dimensiune Economica – ce exprima dimensiunea economica a unei exploatatii agricole determinata pe baza marjei brute standard a exploatatiei) ci “SO” (Valoarea Productiei Standard / in engleza Standard Output). Productia Standard totala (SO 2010) se calculeaza in euro, folosind cifrele obtinute de la exploatatiile agricole fiind o medie , luand in calcul categoria de cultura si specia de animale. Sunt utilizate productiile din 5 ani consecutivi pentru a micsora erorile ce pot fi cauzate de variatiile productiei unui singur an.

    2. Deci SO = Standard Output

    3. Exemple de Exploatatii (teren, animale) ale unui fermier eligibil pentru a depune dosarul pe programul PNDR SM 6.3 Sprijin Sprijin pentru Dezvoltarea Fermelor Mici:

    – Un femier care detine/are in arenda/concesiune un teren de 0,7 Ha pe care cultiva legume (in camp) obtine 4337 SO, deci este eligibil sa isi depuna dosarul la program

    – Un fermier care detine/are in arenda/concesiune un teren de 0,2 Ha pe care cultiva legume (in sera) obtine 5501 SO, deci este eligibil sa isi depuna dosarul la program

    -Un fermier care detine 4 bivolite pentru lapte obtine 4801 SO, deci este eligibil sa depuna dosarul la program

    -Un fermier care are 2 bivolite pentru lapte (SO 2400), 10 de gaini ouatoare (SO 215) , 1 cal ( SO 1404 ), obtine 4019 SO, deci este eligibil sa depuna dosarul la program

    4. Mai jos gasiti care este valoarea standard pentru HA de teren pentru diverse culturi sau pentru fiecare cap de animal. Pentru a fi eligibil la program trebuie sa cumulati cel putin 4.000 SO si cel mult 11.999 SO:

    Sector Vegetal apoi sector Zootehnic

     

    Sector Vegetal:

    Coduri EUROSTAT Denumire culturi SO 2013 euro/ha
    0 1 2
    B_1_1_1 Grâu comun (inclusiv seminţe) 614.09
    B_1_1_2 Grâu dur (inclusiv seminţe) 432.81
    B_1_1_3 Secară (inclusiv seminţe) 354.27
    B_1_1_4 Orz+Orzoaică (inclusiv seminţe) 529.44
    B_1_1_5 Ovăz (inclusiv seminţe) 331.88
    B_1_1_6 Porumb boabe (inclusiv seminţe) 641.80
    B_1_1_7 Orez (inclusiv seminţe) 913.26
    B_1_1_99 Alte cereale (sorgul, triticale, meiul, hrişca, iarba
    -cănăraşului, altele) (inclusiv seminţe)
    452.74
    B_1_2_1 Mazăre boabe, fasole boabe, lupin dulce (inclusiv seminţe) 533.77
    B_1_2_2 Linte, bob, măzăriche şi năut (inclusiv seminţe) 454.79
    B_1_3 Cartofi (inclusiv cartofi noi, material săditor, cartof dulce destinat consumului uman) 3167.88
    B_1_4 Sfeclă de zahăr (exclusiv seminţe) 1449.74
    B_1_5 Plante rădăcinoase pentru nutreţ (sfecla furajeră, alte plante furajere din familia brasiceelor, morcovi furajeri, batata(cartof dulce), păstârnac, ignama, manioc)(exclusiv seminţe) 1101.45
    B_1_6_1 Tutun 1696.83
    B_1_6_2 Hamei 4105.24
    B_1_6_4 Rapiţă (inclusiv seminţe) 647.72
    B_1_6_5 Floarea soarelui (inclusiv seminţe) 564.52
    B_1_6_6 Soia (inclusiv seminţe) 611.00
    B_1_6_7 In pentru ulei (inclusiv seminţe) 1563.56
    B_1_6_8 Alte plante pentru ulei (ricin, şofrănaş, susan, arahide, mac, muştar, alte culturi oleaginoase)(inclusiv seminţe) 374.00
    B_1_6_9 In textil (exclusiv seminţe) 307.17
    B_1_6_10 Cânepă (exclusiv seminţe) 518.11
    B_1_6_12 Plante medicinale şi aromatice inclusiv ceaiul, cafeaua şi cicoarea pentru cafea: muşeţel, mătrăguna, menta, mac, angelica, chimen, genţiana, iasomia, lavanda, levănţica, origanul, şofranul, salvia, valeriana, gălbeneaua, etc 937.85
    B_1_6_99 Alte plante industriale
    – cicoarea, trestia de zahăr, alte plante tehnice nemenţionate în altă parte, sorgul tehnic (pentru mături)
    717.56
    B_1_7_1_1 Legume proaspete, pepeni şi căpşuni
    – în câmp:
    – varză, conopidă, broccoli, sparanghel
    – legume pt. frunze (praz, salată, spanac, etc.)
    – tomate
    – porumb dulce
    – legume cultivate pentru fructe
    – vinete, ardei, dovleci şi dovlecei, castraveciori
    – legume cultivate pentru rădăcină, bulbi, tuberculi (excepţie cartofi): morcovi, păstârnac, ceapă, usturoi, ridichi, napi
    – legume păstăi (fasole, mazăre cu excepţia lintei şi a năutului)
    – fructele plantelor neperene (căpşuni, pepeni galbeni, pepeni verzi, ananas)
    6196.49
    B_1_7_1_2 Legume proaspete, pepeni şi căpşuni
    – în grădină destinate comercializării:
    – varză, conopidă, broccoli, sparanghel
    – legume pt. frunze (praz, salată, spanac, etc.)
    – tomate
    – porumb dulce
    – legume cultivate pentru fructe
    – vinete, ardei, dovleci şi dovlecei, castraveciori
    – legume cultivate pentru rădăcină, bulbi, tuberculi (excepţie cartofi): morcovi, păstârnac, ceapă, usturoi, ridichii, napi
    – legume păstăi(fasole, mazăre cu excepţia lintei şi a năutului)
    – fructele plantelor neperene (căpşuni, pepeni galbeni, pepeni verzi, ananas)
    7176.16
    B_1_7_2 Legume proaspete, pepeni şi căpşuni
    – în sere şi solarii:*
    – varză, conopidă, broccoli, sparanghel
    – legume pt. frunze (praz, salată, spanac, etc.)
    – tomate
    – porumb dulce
    – legume cultivate pentru fructe
    – vinete, ardei, dovleci şi dovlecei, castraveciori
    – legume cultivate pentru rădăcină, bulbi, tuberculi (excepţie cartofi): morcovi, păstârnac, ceapă, usturoi, ridichii, napi
    – legume păstăi (fasole, mazăre cu excepţia lintei şi a năutului)
    – fructele plantelor neperene (căpşuni, pepeni galbeni, pepeni verzi, ananas)
    27507.66
    B_1_8_1 Flori
    – în câmp
    – bulbi de flori, cormi şi tuberculi
    – flori tăiate şi boboci
    – plante cu flori şi plante ornamentale
    25527.46
    B_1_8_2 Flori
    – în sere şi solarii
    – bulbi de flori, cormi şi tuberculi
    – flori tăiate şi boboci
    – plante cu flori şi plante ornamentale
    83743.81
    B_1_9_1 Plante de nutreţ
    – Iarba temporară
    – iarba semănată pe terenuri arabile cedate producţiilor furajere erbacee pe o perioadă mai scurtă de 5 ani şi chiar sub un an
    266.22
    B_1_9_2_1 Plante de nutreţ
    – alte furaje verzi
    – porumb siloz
    1029.19
    B_1_9_2_2 Plante de nutreţ
    – alte furaje verzi (culturi anuale de cereale recoltate verzi, sorgul anual, anumite graminee anuale cum sunt firuţa, cruciferele, facelia dacă sunt recoltate verzi şi nu au fost menţionate în altă parte, mazariche, lupin dulce)
    476.13
    B_1_9_2_99 Alte plante de nutreţ (diferite specii de trifoi anual sau peren
    – trifoi alb, trifoi roşu, trifoi de Alexandria
    – diferite varietăţi de lucernă)
    662.78
    B_1_10 Seminţe şi seminiceri
    – semințe de graminee (altele decât cerealele de bază)
    – seminţe pentru horticultură
    – seminţe şi răsaduri pentru teren arabil cu excepţia cerealelor, a boabelor de leguminoase uscate, a cartofilor, a plantelor oleaginoase
    2993.73
    B_1_11 Alte plante (culturi de mică importanţă economică care nu pot fi încadrate în altă categorie) 592.99
    B_3_1 Păşuni şi fâneţe permanente
    – păşuni şi fâneţe
    295.04
    B_3_2 Păşuni şi fâneţe permanente
    – pe terenuri accidentate
    – păşuni sărace, inclusiv lăstărişul, de obicei nefertilizate şi neîntrebuinţate – păşuni cu randament scăzut situate în locuri accidentate şi la altitudini mari, care nu sunt cosite – terenuri stâncoase, terenuri mlăştinoase, bărăganuri
    92.33
    B_4_1_1_1 Fructe, pomi şi arbuşti
    – climă temperată: Mere Pere Piersici şi nectarine Alte fructe: vişine, cireşe, caise, prune, gutui
    2812.04
    B_4_1_2 Livezi de coacăz, smochin, zmeur, muri, agrişe, cătină, afin, goji, măceşe, soc, lonicera, coarne, aronia, dud 3958.34
    B_4_1_3 Fructe, pomi şi arbuşti
    – nuci, alune, migdale, castane
    1754.40
    B_4_4_1 Vii
    – vin nobil
    1981.83
    B_4_4_2 Vii
    – alte vinuri
    1889.96
    B_4_4_3 Vii – struguri de masă 2170.52
    B_4_5 Pepiniere 5614.25
    B_4_6 Alte culturi permanente: răchita, papura, bambus, salcie, brazi de crăciun 487.35
    B_6_1 Ciupercării pe 100mp (Nr. recolte pe an
    – 4) (suprafața totală cultivată = suprafața de bază*numărul de cicluri)
    4456.78

    Sector Animal

    Coduri EUROSTAT Denumire specii animale SO 2013 euro/cap
    0 1 2
    C_1 Ecvidee 1404.31
    C_2_1 Bovine sub 1 an – total 216.38
    C_2_2 Bovine sub 2 ani – masculi 344.40
    C_2_3 Bovine sub 2 ani – femele 341.49
    C_2_4 Bovine de 2 ani și peste – masculi 817.88
    C_2_5 Bovine de 2 ani și peste – female (juninci pentru îngrășat, juninci pentru reproducție) 801.38
    C_2_6 Vaci, bivolite pentru lapte 1200.46
    C_2_99 Bovine de 2 ani și peste – alte vaci 515.85
    C_3_1_1 Oi – mioare montate – oi de un an sau mai mult, destinate reproducerii, oile reformate care urmează să fete 54.91
    C_3_1_99 Oi – alte oi: miei, berbeci, oi reformate – oi sterpe care urmează a fi îngrașate în vederea sacrificării 26.72
    C_3_2_1 Capre – capre montate – capre montate femele destinate reproducerii, capre reformate care urmează să fete 112.98
    C_3_2_99 Capre – alte capre: iezi, țapi, capre reformate destinate sacrificării 39.67
    C_4_1_1 Porcine – tineret porcin sub 20 kg 33.36
    C_4_1_2 Porcine – scroafe pentru reproducție peste 50 kg 262.55
    C_4_1_99 Porcine – alte porcine: porci la îngrășat, vieri, scroafe destinate sacrificării 388.08
    C_5_1 Pui pentru carne * 473.59
    C_5_2 Gaini ouătoare * 2156.00
    C_5_3_1 Curcani și curci * 4205.56
    C_5_3_2 Rațe * 2824.99
    C_5_3_3 Gâște * 3602.66
    C_5_3_4 Struți * 30083.50
    C_5_3_99 Alte păsări: bibilici, porumbei, potârnichi, fazani, prepelițe * 900.34
    C_6 Iepuri (femele iepuri) 13.91
    C_7 Familii de albine 59.62

    Fii primul care afla cand apar noi programe de Fonduri Europene Nerambursabile

    Aboneaza-te la Newsletter

    NEOTRUST

    Consultanta Fonduri Europene